Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid


Den Haag , 30 juni 2010

Vragen van de leden Wolbert en van der Veen (beiden PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

over het feit dat patiënten de dupe worden van voortdurende onduidelijkheid over ziekenhuisverplaatste zorg


1.
Bent u op de hoogte van het feit dat verzekeraar Menzis heeft besloten de vergoeding van immunoglobulinen voor thuis-toediening stop te zetten?


2.
Klopt het dat ziekenhuizen deze middelen voor 80% kunnen declareren bij verzekeraars en dat 20% van de kosten reeds in hun budget is opgenomen?


3.
Klopt het dat zieken huizen 50% korting ontvangen op deze middelen en dat rechtstreekse vergoeding via verzekeraars duurder is omdat verzekeraars niet over deze korting beschikken?


4
Klopt het dat de NZa beleidsregel aangeeft dat er sprake is van ziekenhuiszorg wanneer de zorg wordt gegeven onder verantwoordelijkheid van de medisch specialist en de medisch specialist deze niet heeft overgedragen aan de huisarts?


5.
Bent u er van op de hoogte dat ziekenhuizen patiënten die tot nu toe geneesmiddelen thuis toegediend kregen, onder druk zetten en hen dwingen tot dagopname voor toediening om daarmee alsnog te kunnen declareren?


6.
Wat betekent de NZa beleidsregel concreet in het geval van een 9-jarig meisje met Downsyndroom, dat vanwege andere aandoeningen ook toediening van immunoglobulinen nodig heeft en deze tot nu toe thuis, subcutaan, toegediend krijgt door haar moeder?


7.
Is het waar dat dit meisje, nu de verzekeraar de vergoeding stopt, gedwongen kan worden door het ziekenhuis om deze geneesmiddelen via dagopname intraveneus of intramusculair in het ziekenhuis toegediend te krijgen, waardoor toediening niet alleen pijnlijker maar ook veel meer belastend zal zijn? Zo nee, wat kunnen deze patiënten concreet doen om toch hun geneesmiddelen geleverd te krijgen?


8.
Wat is uw mening over bovenstaande gang van zaken? Bent u het met mij eens dat het onacceptabel is dat patiënten de dupe worden van hetzij een onduidelijke NZa beleidsregel, hetzij onvoldoende handhaven van deze beleidsregel?


9.
Bent u het met mij eens dat het in gevallen zoals boven beschreven de mogelijkheid om thuis immunoglobulinen toegediend te krijgen, niet alleen zorgt voor minder belasting in een toch al zware situatie en voor meer kwaliteit van leven, maar ook voor lagere kosten in de zorg?


10.
Kunt u concreet aangeven op welke manier u er nu voor gaat zorgen dat dit meisje en mensen in dergelijke omstandigheden hun geneesmiddelen thuis toegediend kunnen blijven krijgen en geen speelbal worden van ziekenhuizen en verzekeraars?


11.
Bent u bereid deze vragen vóór donderdag 1 juli 2010, 12.00 uur te beantwoorden.