Gemeente Nijmegen

Kwaliteit Nijmeegse kinderopvang verbeterd

30/06/2010

Uit controles die de GGD in opdracht van de gemeente heeft uitgevoerd, blijkt dat het merendeel van de kindercentra voldoet aan de kwaliteitseisen. Gastouderbureaus blijven nog achter. Er is sprake van een verbetering op het terrein van veiligheid en gezondheid. Toch moet het wat de gemeente betreft nog beter.

Op grond van de Wet Kinderopvang inspecteert de GGD ieder jaar de kwaliteit van de kinderopvang. In 2009 hebben GGD-inspecteurs toezicht uitgevoerd op 40 kinderdagverblijven, 37 buitenschoolse opvanglocaties en 8 gastouderbureaus.

Kinderdagverblijven, buitenschoolse opvanglocaties en gastouderbureaus moeten aan tal van normen voldoen, waaronder ouderinspraak, de kwaliteit van het personeel, de pedagogische aanpak en veiligheid en gezondheid. Bij veiligheid en gezondheid moet een houder goed op de hoogte zijn van de mogelijke risico's en weten hoe te handelen.

De meeste kindercentra en gastouderbureaus scoorden tijdens de inspecties een voldoende. De meeste kindercentra scoorden goed op belangrijke aspecten als personeel en pedagogische aanpak. Wel was het zo dat de gastouderbureaus het in zijn algemeenheid minder goed deden dan de kindercentra. Op het gebied van veiligheid en gezondheid behaalt gemiddeld 80% van de kindercentra en gastouderbureaus een voldoende. Ten opzichte van voorgaande jaren kan daarmee een belangrijke verbetering worden geconstateerd op dit terrein. Toch moet het wat de gemeente betreft nog beter. De ambitie is dat in 2010 85% en in 2011 90% van de kindercentra en gastouderbureaus een voldoende behaalt op dit onderdeel.

De gemeente heeft in overleg met de GGD-inspecteurs bij kindercentra die niet voldeden afspraken gemaakt over herstelacties. Bij één kindercentrum werden vorig jaar de geconstateerde overtredingen niet hersteld, waarop de gemeente moest overgaan tot sluiting.

Vanaf dit jaar zal er ook toezicht uitgeoefend gaan worden bij gastouders. Per 1 januari 2010 is namelijk de Wet Kinderopvang gewijzigd, en zijn de eisen aan met name de gastouderbureaus verscherpt. Voortaan krijgen daarom ook gastouders een aparte inspectie met een huisbezoek. Bovendien moeten gastouders aan opleidingseisen voldoen. Een groot aantal gastouders heeft dit jaar de benodigde diploma's gehaald of is er nog mee bezig.