Politie Rotterdam Rijnmond

KOZIJNEN; DRIE VERDACHTEN AANGEHOUDEN

OPLICHTINGZAAK KUNSTSTOF KOZIJNEN; DRIE VERDACHTEN AANGEHOUDEN

Datum publicatie: 29-06-2010 11:27

ZWOLLE - Maandag 28 juni heeft de Bovenregionale Recherche Noord- en Oost-Nederland (BR NON), onder leiding van het Openbaar Ministerie in Zwolle, drie personen aangehouden op verdenking van onder andere oplichting, verduistering, valsheid in geschrift en witwassen. Het drietal heeft mogelijk door middel van `zogenaamde' verkoop van kunststof kozijnen voor ongeveer EUR 700.000,- in het hele land gedupeerden opgelicht.

De BR NON hield een 50-jarige man uit Enschede (Boekelo), een 56-jarige man uit Hengelo en een 35-jarige vrouw uit Hengelo in hun woonplaats aan.

37 aangiften
37 aangiften uit het hele land in de periode oktober 2004 tot en met heden zijn onderwerp van onderzoek. De strafbare feiten vonden plaats in onder andere Rotterdam, Almere, Nijmegen, Enschede, Deventer, Apeldoorn en Zwolle.
Naast de door particulieren gedane aangiften, hebben ook de AFM (Autoriteit Financiële Markten) en de curator, van de inmiddels gefailleerde bedrijven, aangifte gedaan.

Verkoop van kunststof kozijnen
Huiseigenaren werden in persoon of soms telefonisch benaderd en overgehaald om kunststof kozijnen te kopen. Vervolgens tekende men een offerte, wat al een koopovereenkomst bleek te zijn. De kopers betaalden de kozijnen vooruit. Het geld werd overgemaakt naar een soort `bouwdepot'. Het depot bleek echter een rekening te zijn waarover één van de verdachten kon beschikken. De aangekochte kozijnen werden in de meeste gevallen niet geleverd.

Financiering & belegging
Financiering van de aanschaf van de kozijnen werd in diverse gevallen via de verdachten geregeld. Zij sloten voor de kopers leningen af en soms een nieuwe hypotheek op de overwaarde van het huis. Het geleende geld werd vervolgens door de verdachten niet gebruikt voor de aanschaf van de kozijnen.

In sommige gevallen werden er ook aantrekkelijke renterekeningen afgesloten. De gedupeerden kregen de rente een aantal maanden uitbetaald. Daarna stopte deze uitbetaling en konden de benadeelden niet meer over hun ingelegde geld beschikken.

Waar de zeven ton aan euro's is gebleven wordt momenteel onderzocht.

Doorzoekingen
Doorzoekingen vonden plaats in vijf woningen in Enschede, Boekelo en Hengelo. Administratie, computer- en audioapparatuur, sieraden en twee piano's werden voor nader onderzoek in beslag genomen.

De Bovenregionale Recherche Noord- en Oost-Nederland is het onderzoek in februari 2010 gestart naar aanleiding van informatie vanuit de politieregio Twente via het Fraude Meldpunt (FMP) van het Openbaar Ministerie in Zwolle.

Noot voor de redactie (