Ingezonden persbericht
Huisdieren en wilde dieren lopen risico door warmte
Utrecht, 29 juni 2010
In verband met de warmte en droogte verzoekt Dierenbescherming Utrecht Amersfoort e.o. alle mensen om extra aandacht te besteden aan huisdieren, vee en wilde dieren. Bij huisdieren en vee is het erg belangrijk te zorgen voor voldoende vers drinkwater en schaduwplekken waar de dieren kunnen schuilen voor de zon. Ook dienen de dieren en hun verblijven extra goed schoon te worden gehouden. Mensen kunnen wilde dieren, zoals egels, muizen, vogels en wilde konijnen, helpen door buiten schotels water neer te zetten.
De afgelopen dagen zijn in Nederland meerdere honden gestorven aan oververhitting, doordat ze werden achtergelaten in een auto. De Utrechtse politie moest enkele weken geleden in Leidsche Rijn twee honden uit een hete auto bevrijden. Zodra het warmer wordt dan achttien graden, is het zeer gevaarlijk een huisdier achter te laten in de auto, zelfs voor vijf minuten. Ook in de schaduw of met de ramen op een kier, kan de temperatuur erg snel oplopen.
Dit opwarmingsgevaar geldt ook voor hokken van huisdieren. Verblijven van dieren zoals konijnen, knaagdieren, vogels, vissen en reptielen mogen niet in de zon staan en de kamers waar zij staan dienen goed geventileerd te worden. Omdat warmte het risico op parasieten en infecties vergroot, is het raadzaam het verblijf van het dier vaker te verschonen en zijn huid goed in de gaten te houden.
Wilde dieren in de stad en daarbuiten hebben momenteel te lijden onder watergebrek en het daaruit voortkomende tekort aan voedsel. Het meest belangrijk is dat zij weer water kunnen vinden. Dit kan het best in een platte, lage schaal worden neergezet op een plek in de schaduw. Melk is uit den boze: de meeste dieren krijgen hiervan darmproblemen waaraan ze kunnen overlijden.
De Dierenbescherming verzoekt iedereen die een dier ziet dat duidelijk problemen ondervindt door de hitte om direct maatregelen te nemen, de eigenaar te waarschuwen of te bellen met de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (0900- 2021 210). Meer tips over hoe te handelen staan op: www.dierenbescherming.nl/zomertips-voor-uw-dier.