Provincie Noord-Brabant


PERSBERICHT


ONDERZOEK OM BRABANT VEILIGER TE MAKEN

De problematiek van mensen uit Midden- en Oost-Europa, werken met risicojongeren, een kennisbank over veiligheid, een kosten- en batenanalyse van veiligheidsmaatregelen, een evaluatie van het casusoverleg van Veiligheidshuizen, effectmeting van de wet Bibob, de ruimtelijke inrichting en sociale veiligheid en de re-integratie van gedetineerden. Het zijn projecten die door het Expertisecentrum Veiligheid van Avans Hogeschool uitvoert. De gemeente 's-Hertogenbosch en de provincie Noord-Brabant hebben gezamenlijk opdracht gegeven om het onderwerp veiligheid een extra impuls te geven

De projecten benaderen het onderwerp veiligheid vanuit verschillende invalshoeken. De resultaten van de projecten komen ten goede aan alle partners in de veiligheidsketen binnen de provincie en worden geïntegreerd in het onderwijsaanbod van Avans. In totaal vergen de deelprojecten in een periode van twee jaar een bedrag van ongeveer 900.000 Euro. De provincie Noord Brabant levert een bijdrage van 500.000 Euro aan het project, de gemeente 's-Hertogenbosch 100.000 Euro en het Expertisecentrum Veiligheid draagt zelf 165.000 Euro bij. Er wordt door Avans nog een aanvullende financiering gezocht van 135.000 Euro. Het project kent een doorlooptijd van twee jaar.

DEELPROJECTEN:

Mensen uit Midden- en Oost-Europa
Met dit onderzoek wil het EV het handelingsrepertoire van professionals en leidinggevenden met betrekking tot migranten uit Midden- en Oost-Europa in de provincie Noord-Brabant vergroten. Na een uitvoerige inventarisatie van de problematiek in de provincie wordt een praktisch handboek opgesteld waar de professional mee aan de slag kan.

Netwerk Werken met risicojongeren
'Werken met risicojongeren' is een online netwerk voor sociale professionals die met risicojongeren werken. Met het netwerk wil het EV de professionaliteit van de aanpak van jeugdproblematiek vergroten door de inzichten van professionals over de aanpak van jeugdproblematiek voor het voetlicht te brengen bij bestuurders, onderzoekers en het algemene publiek, het uitwisselen en beter toegankelijk maken van best practices voor de betrokken professionals, en door het leveren van een concrete bijdrage aan de ontschotting van hulp- en dienstverlening.

Opzetten kennisbank
In dit project wordt door het EV een faciliteit ontwikkeld waar overheden uit de provincie Noord-Brabant -en in een later stadium wellicht breder- informatie en expertise kunnen verkrijgen om lokaal de kwaliteit van de aanpak van veiligheidssituaties te vergroten.

Kosten/batenanalyse van veiligheidsmaatregelen
Vergeleken met het buitenland is de ontwikkeling van kengetallen om op basis van een kosten-baten-afweging gefundeerde beslissingen te nemen over de toewijzing van middelen bij initiatieven om veiligheid te bevorderen, achter gebleven. Vaak wordt uitsluitend naar de benodigde investeringen gekeken en niet naar de opbrengst op langere termijn. In dit project ontwikkelt het EV op basis van literatuur en met behulp van expertise uit verschillende disciplines een instrument dat organisaties kan ondersteunen bij de besluitvorming over investeringen in (nieuwe) maatregelen bij het borgen van veiligheid. Het instrument dient eenvoudig te hanteren te zijn en toepasbaar op zeer diverse vormen van interventies: zo dienen bijvoorbeeld de economische opbrengsten van zowel maatregelen in de openbare ruimte, maatregelen ter preventie van criminaliteit, maatregelen in de opsporing, maatregelen in de strafuitvoering en maatregelen in de nazorg in beeld te worden gebracht. In een aantal pilots zal
het instrument worden getoetst.


Evaluatie Casusoverleg in Brabantse Veiligheidshuizen
Het bij elkaar brengen van preventieve, curatieve en repressieve taken (en dus partners) in de Veiligheidshuizen gaat niet vanzelf. De partners komen samen in een nieuw platform en dat vraagt om overleg, duidelijkheid en binding. In dit onderzoek zoomt het EV in op de kern van het Veiligheidshuis: het casusoverleg. Het doel van dit onderzoek is om professionals te ondersteunen in het gezamenlijk opereren. Dat wordt gedaan door besluitvormingsprocessen te analyseren en te kijken naar knelpunten die professionals ervaren tijdens deze processen. Daarbij wordt bovendien gekeken naar de communicatie van en tussen professionals in het primaire proces (naar cliënten) en het secundaire proces (binnen en tussen organisaties).

Inventarisatie/effectmeting van de Wet BIBOB.
De Wet Bibob (Bevordering integriteitsbeoordeling door het openbaar bestuur) heeft als doel overheden te beschermen tegen integriteitinbreuken van buitenaf en geeft gemeenten sinds juni 2003 de bevoegdheid onderzoek te doen naar en informatie op te vragen uit gesloten bronnen van aanvragers van een vergunning of subsidie, of van inschrijvers op een aanbesteding. Als uit onderzoek blijkt dat de aanvrager banden heeft met het criminele milieu kan de vergunning worden geweigerd of ingetrokken. In dit project wordt de situatie met betrekking tot de implementatie van de wet in de provincie Noord-Brabant in kaart gebracht en worden voorstellen gedaan tot verbetering.

Crime Prevention Through Environmental Design (CPTED)
CPTED richt zich op het realiseren van sociale veiligheid. Het ontwerpen, inrichten en beheren van de ruimtelijke omgeving en het positief beïnvloeden van het gedrag spelen hierbij een belangrijke rol. Na een inventarisatie van onderzoekresultaten en literatuur worden vooralsnog één nieuwbouw en één renovatieproject geselecteerd binnen de provincie, waar - gedeeltelijk in de vorm van handelingsonderzoek - bekeken wordt of en hoe het CPTED concept kan worden toegepast. Bij succesvolle evaluatie worden geschikte aspecten gestandaardiseerd en toegankelijk gemaakt voor andere projecten in de provincie.

Re-integratie ex-gedetineerden in gemeenten
De maatschappelijke, wetenschappelijke en beleidsmatige aandacht voor de terugkeer van gedetineerden uit Justitiële Jeugdinrichtingen (JJI's) en Penitentiaire Inrichtingen in de samenleving is de afgelopen vijf jaar sterk gegroeid. In dit onderzoek worden de ervaringen van een groep ex-gedetineerden en hun familie voor en na hun terugkeer gedetailleerd in beeld gebracht en verbonden aan beleidsaanbevelingen voor de organisatie en invulling van nazorg door Brabantse gemeenten en veiligheidshuizen. De aanbevelingen - gepubliceerd in een praktisch handboek -worden gebaseerd op de factoren die vanuit het onderzoek blijken bij te dragen aan Sociale integratie en inclusie (in familie, werk, buurt, vrije tijd); Veiligheid (geen recidive / nieuwe slachtoffers); en Desistance: actief afzien van criminaliteit.

Het Expertisecentrum Veiligheid (EV) van Avans Hogeschool
Het Expertisecentrum Veiligheid (EV) van Avans Hogeschool bestaat uit vier lectoraten en is een betrokken partner van openbaar bestuur, bedrijven en organisaties in het veiligheidsveld.

Uitgangspunt is dat het EV het beroepenveld daadwerkelijk helpt bij het oplossen van concrete veiligheidsproblemen. De vier lectoraten houden zich bezig met praktijkgericht veiligheidsonderzoek op de volgende specifieke vakgebieden:
. integrale veiligheid;
. jeugd en veiligheid;
. reclassering en veiligheidsbeleid;
. veiligheid, openbare orde en recht.

De kennis die het EV genereert dankzij dit onderzoek in de praktijk, draagt bij aan de deskundigheidsontwikkeling van het onderwijs en het veiligheidsveld.

Namens de opdrachtgevers stuurt het hoofd van de Afdeling Openbare Orde en Veiligheid van de gemeente 's-Hertogenbosch, de heer Bart Venrooij, het project aan. Als programmamanager namens het Expertisecentrum Veiligheid treedt Emile Kolthoff op, lector Veiligheid, Openbare orde en Recht.