Gemeente Leeuwarden

Persbericht

Zwemmersjeuk geconstateerd in Froskepolê

In het Leeuwarder recreatiegebied Froskepolê is zwemmersjeuk geconstateerd. Uit onderzoek door het Wetterskip Fryslân is gebleken, dat de in het water aanwezige poelslakken geïnfecteerd zijn met de parasiet 'Trichobilharzia ocellata'. Deze parasiet is de oorzaak van zwemmersjeuk, en diarree bij honden. Op advies van de Provincie Fryslân, het bevoegde gezag over het zwemwater, heeft de gemeente Leeuwarden waarschuwingsborden bij de Froskepolê geplaatst. Gezien de hardnekkigheid van de parasiet zal zwemmersjeuk nog het gehele natuurlijke zomerseizoen aanwezig zijn. De huidaandoening is hinderlijk, maar niet gevaarlijk. Bij dieren, bijvoorbeeld honden, kunnen diarreeklachten optreden.

Hoe ontstaat zwemmersjeuk?

De volwassen zuigworm leeft in eenden en andere watervogels en komt via de uitwerpselen in het water terecht. De poelslak wordt door de worm gebruikt als tussengastheer. Hier ontwikkelen zich larven, zgn. cercariën. Bij warm en zonnig weer komen deze cercariën massaal tevoorschijn en gaan op zoek naar een watervogel. Daarbij kunnen ze per ongeluk bij iemand (mens of dier) terecht komen die in het water recreëert. Het larfje dringt oppervlakkig in de huid van de mens,sterft daar en veroorzaakt een soort muggenbult. In het begin is het nauwelijks voelbaar, behalve als het om grote aantallen gaat. Dit kan een tintelend gevoel veroorzaken. Als de huiduitslag zichtbaar wordt, treedt ook jeuk op. De huiduitslag verdwijnt na een paar dagen vanzelf.

Wat kun je doen tegen zwemmersjeuk?

Wie veel last heeft van zwemmersjeuk, kan aan de huisarts een jeukstillend middel vragen. Als u geen zwemmersjeuk wilt oplopen, moet u niet gaan zwemmen in niet-officieel zwemwater waarin deze aandoening voorkomt. Wie toch met het water in aanraking komt, kan het aantal bultjes beperken door minder dan 10 minuten in het water te blijven. Daarna moet men zich meteen stevig afdrogen. De larfjes die dan nog niet in de huid zitten, worden weg gewreven. Douchen alleen helpt niet.

Advies:


* Ga niet in het oppervlaktewater van het recreatiegebied Froskepolê zwemmen.
* Doet u dat toch, zwem dan niet langer dan 10 minuten. Droogt u zich daarna direct stevig af. Douchen alleen helpt niet om de jeuk te voorkomen.
* Waarschuw uw kinderen dat ze niet in het water mogen spelen. Doen ze dit toch, dan ook zo gauw mogelijk stevig afdrogen.
* Laat uw hond niet in het water.

Meer informatie? Kijk op:

http://www.rivm.nl/ziekdoordier/zoon_op_rij/zwemmersjeuk.jsp


Noot voor de redactie,