Ingezonden persbericht
WECF partners in Kirgizië doen oproep voor noodhulp en ondersteuning aan de slachtoffers van het geweld.
Na referendum van zondag heeft president Otunbayeva hulp beloofd voordat de winter invalt - humanitaire hulp en hulp aan de slachtoffers van verkrachting.
Utrecht / Osh, 29/06/2010 - WECF en haar partners in Kirgizië doen een oproep voor humanitaire hulp en steun aan de slachtoffers van het geweld van de afgelopen weken in de voormalige Sovjetrepubliek. Vooral vrouwen en kinderen zijn het slachtoffer van deze tragedie en bovendien hebben er, zoals bevestigd door de medewerkers van de partnerorganisaties van WECF en het Internationale Rode Kruis, massale verkrachtingen van jonge vrouwen plaatsgevonden.
HELP DE SLACHTOFFERS VAN HET GEWELD IN ZUID-KIRGIZIE, DONEER NU!
Ga naar www.wecf.eu
Na twee revoluties in vijf jaar, en de ergste etnische onrust sinds de afgelopen twee decennia, probeert Kirgizië nu, na het referendum van zondag de ontstane conflict situatie te stabiliseren. To nu toe lijkt wereld echter niet erg geïnteresseerd. Officials hebben aangegeven dat er tot 2000 burgers kunnen zijn gedood tijdens de rellen deze maand. Het aantal officieel geregistreerde doden is gestegen tot 289.
Vrouwen massaal slachtoffer van geweld
Eén van de partnerorganisaties van WECF is gevestigd in Osh, de stad in het zuiden waar veel van de wreedheden hebben plaatsgevonden. Medewerkers van WECF partner organisatie CAAW (Centraal-Aziatische Alliantie voor Water) vertellen: "Veel vrouwen en jonge meisjes werden verkracht, vorige week vonden we bijvoorbeeld een meisje, een leerling van de 9e klas, die was verkracht. Nu is haar baarmoeder volledig beschadigd, en dan hebben we het nog niet eens over haar geestelijke toestand. Een andere jong, getrouwd meisje was verkracht door bijna 100 mannen, ze is nu geschokt en gedraagt zich als een zombie. Zij heeft dringend hulp nodig, met name psychologische hulp. Helaas zal de heersende cultuur in Centraal-Azië hen niet toestaan om te trouwen en een normaal gezinsleven te hebben. Zij zullen moeten verhuizen naar een andere woonplaats en hun verdere leven in schaamte doorbrengen. Vanuit de informatie die we hebben blijkt dat de verkrachtingen nog steeds plaatsvinden, maar vanuit offi
ciele zijde wordt geprobeerd dit te verzwijgen om zo verdere uitbarstingen van geweld te voorkomen. De details zijn verschrikkelijk, maar ik kan niet zwijgen, als vrouw en moeder "
CAAW verstrekt humanitaire hulp aan de slachtoffers van het geweld. Geld kan direct worden overgemaakt aan CAAW, gevestigd in de stad Osh, of aan WECF. Zoals de medewerkers van CAAW bevestigen:" CAAW kan slachtoffers direct helpen door medische zorg en psychologische steun te bieden buiten de dorpen, bij voorkeur in westerse landen".
Gevaar voor water-gerelateerde ziekten
Het geweld heeft ook geleid tot een groter risico op infectieziekten. Dode lichamen werden gevonden in de watervoorzieningen en daarmee neemt het risico op watergerelateerde ziekten toe. Steun is dus ook nodig voor een veilige watervoorziening en de opbouw van de huizen voordat de winter arriveert. Internationale hulporganisaties waren niet aanwezig tijdens deze week van geweld, CAAW is daarom zelf begonnen met werken door dringende humanitaire hulp te gaan verstrekken. Fedde Jorritsma, WECF project coördinator en tevens woonachtig in de hoofdstad Bishkek vertelt: " het is echt vreselijk wat hier gebeurt. Voor zover ik weet zijn in al onze partnerlanden de medewerkers ongedeerd, maar iedereen kent wel iemand die slachtoffer is geworden in de afgelopen weken. Mensen zijn verdrietig en schamen zich voor wat er is gebeurd in hun land".
Referendum brengt hoop op vrede en stabiliteit
90%) stemden zij in met een wijziging van een presidentieel naar een parlementair systeem. De resultaten geven aan dat de meerderheid van de bevolking van Kirgizië vrede en stabiliteit wil (en dat het land niet uit elkaar valt). Na twee revoluties tegen twee presidenten en hun gezinnen, - beschuldigd van corruptie en het aanzetten tot geweld - hebben de burgers van Kirgizië hun hoop gevestigd op een parlementair systeem. Het referendum zou een historische verandering kunnen brengen wanneer Kirgizië als eerste en enige land van de vijf Centraal-Aziatische landen, haar systeem wijzigt naar een parlementariër systeem. Het referendum ondersteunt de positie van Rosa Otunb
ayeva, die interim-president zal worden voor 1,5 jaar, voordat de macht kan worden overgedragen aan het parlement.
CAAW
De Centraal-Aziatische Alliantie voor Water & Public Fonds Mehr-Shavkat, gevestigd in Osh, werkt aan het verhogen van de levensstandaard van de plattelandsbevolking door het invoeren van nieuwe technologieën voor ecologische sanitatie en faciliteiten voor het handen wassen. De openbare Vereniging Centraal-Aziatische Alliantie voor Water (CAAW) werkt met de lokale bevolking aan drinkwater en sanitaire voorzieningen.
Het werk van WECF in Kirgizië
De milieu-en vrouwen netwerkorganisatie WECF, Women in Europe for a Comon Future, heeft zeven partnerorganisaties in Kirgizië, die vooral betrokken zijn bij de uitvoering van betaalbare energiebronnen zoals zonnecollectoren, isolatie en het installeren van eco-toiletten voor scholen en huishoudens op het platteland en tevens bij het pleiten voor geschikt beleid ten aanzien van deze kwesties. Op dit moment staat het projectwerk echter stil en blijven de medewerkers zoveel mogelijk thuis.
Noot voor redacteuren: