CDA

Behandeling Elektronisch Patiënten Dossier in de Eerste Kamer dinsdag 29 juni 2010

Op 1 juni heeft de Eerste Kamer gesproken over het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD). Dhr. Hans Franken voerde hier namens het CDA het woord.

Tijdens dit debat heeft dhr. Franken aangegeven dat het voorstel zoals het er nu ligt anders is dan de beeldvorming rondom het EPD doet denken. Zo zal er bijvoorbeeld geen centrale opslag van gegevens zijn. En patiënten moeten eerst toestemming geven voordat gegevens worden uitgewisseld. Het doel van de wet is namelijk niet het nastreven van een openbaar toegankelijk systeem maar simpelweg het verbeteren van de zorg.

Op dit moment gaat het om een voorstel dat niet meer en niet minder is dan een index, waaruit valt af te leiden waar zich welke medische gegevens bevinden. Met toestemming van de patiënt kan een zorgaanbieder gegevens gebruiken die elders beschikbaar zijn.

Na gesprekken te hebben gevoerd met deskundigen en vertegenwoordigers in het veld zijn de bestaande opvattingen van de minister over het landelijk EPD âopgeschovenâ:

met meer nadruk op regionaal dan op landelijk;

met een bepalende inbreng van professionals t.a.v. de datastructuur;

met de eis van volledig CPB proof zijn van alle systemen.

Het vastleggen, beheren, stroomlijnen en coördineren van informatie is een noodzakelijke voorwaarde voor verantwoorde zorg van kwaliteit. Maar dit is niet belangrijker dan daadwerkelijk kijken, voelen en luisteren. We gaan ervan uit dat de medicatiedossiers en de huisartsdossiers stapsgewijs worden uitgebreid met onderzoeksresultaten en medicatiegegevens. Daarbij zal steeds het oog gericht blijven op de patiënt en niet op de âtechnodroomâ van managers en beleidsmakers.

Op 29 juni zou er gestemd worden in de Eerste Kamer over dit wetsvoorstel. De stemmingen zijn aangehouden en op 6 juli vindt er een derde termijn van dit debat plaats.