Gemeente Stein


Hitte en gezondheid

In Nederland is in de afgelopen tien jaar het aantal warme dagen toegenomen. Veel mensen gaan er dan lekker op uit, pikken een terrasje of gaan naar het strand. Maar hitte kan ook heel vervelend zijn. Let erop dat u dan voldoende drinkt en inspanning vermijdt. Blijf uit de hitte en zorg voor koelte. Zorg ook goed voor elkaar!

Drink voldoende
Bij hoge temperaturen koelt het lichaam zichzelf door te zweten. Om goed te kunnen zweten is het belangrijk om extra te drinken. In een warme omgeving heeft het lichaam minimaal twee liter vocht per dag per dag nodig en bij zware lichamelijke arbeid of sportieve inspanning nog meer.

Vermijd inspanning
Vermijd grote inspanning als het buiten heet is, vooral tussen 12.00 en 16.00 uur (de warmste uren van de dag). Met name sporters moeten erg opletten bij hitte. Op www.sportzorg.nl vindt u informatie over veel voorkomende warmteaandoeningen en tien tips om aandoeningen bij extreem warm weer te voorkomen.

Blijf uit de hitte Hitte en gezondheid
Zoek de schaduw op. Als u toch in de zon blijft, draag dan een zonnehoedje om een zonnesteek te voorkomen. Bescherm de huid goed tegen zonnebrand.

Tips voor het koelen van uw huis
⢠Benut de zonwering in uw huis van zonsopgang tot zonsondergang. Dit kan de warmte tot 20% terugbrengen. Buitenzonwering helpt beter dan binnenzonwering.
⢠Ventileer en lucht uw huis óók âs nachts, zodat de koelere buitenlucht het huis kan verkoelen. Ventilatieroosters kunnen âs nacht veilig open blijven en kunnen de warmte tot 15% terugbrengen. ⢠Zorg voor dwarsventilatie (het openen van ramen en/of deuren in tegenover elkaar liggende gevels).
⢠Zet apparaten die warmte produceren, zoals lampen en computers, zo weinig mogelijk aan. Dit kan een warmtereductie van 6% opleveren. ⢠Maak gebruik van ventilatoren of (mobiele) aircoâs. ⢠Houd eventueel het platte dak nat.

Zorg voor elkaar
Let bij hitte extra goed op elkaar. Let vooral op mensen die extra kwetsbaar zijn, zoals kleine kinderen en ouderen. Zorg dat kleine kinderen genoeg drinken en het niet te warm krijgen. Bescherm peuters en kleuters tegen zonnestraling. Kijk op www.johnnyshadow.nl voor tips, speciaal gericht op kinderen. Ouderen vormen ook een risicogroep. Het is voor hen extra belangrijk om in koele ruimtes te verblijven en om genoeg te drinken, ook als ze geen dorst hebben. Ook mensen met overgewicht, bewoners van zorginstellingen en mensen met een chronisch ziekte kunnen extra hinder ondervinden van hitte. Let daarom goed op elkaar.

Meer info over omgaan met warmte
Heeft u nog vragen over goed omgaan met de warmte, neem dan contact op met de GGD Zuid Limburg, cluster Medische Milieukunde via telefoonummer 046-850 66 66 of kijk op www.rivm.nl/hitte. Bij gezondheidsklachten of vragen over uw gezondheid kunt u beter direct contact opnemen met uw huisarts. Overleg met uw apotheker als u medicijnen gebruikt.