Duurzame veehouderij: resultaat door samenwerking in de keten
Nieuwsbericht | 29-06-2010
De veehouderij is in de afgelopen tijd duurzamer geworden. Dat stelt
minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV)
in de voortgangsrapportage Toekomstvisie en Uitvoeringsagenda Duurzame
veehouderij. Op alle fronten, van producent tot consument, zijn er
initiatieven waaruit blijkt dat er diervriendelijker en
milieuvriendelijker wordt geproduceerd. Minister Verburg: "Het proces
is onomkeerbaar. Ik verwacht dat beide, zowel de productie als de
consumptie de komende jaren versneld zullen verduurzamen."
Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) constateert in het onderzoek
naar de voortgang naar een duurzame veehouderij, dat een versnelling en
opschaling nodig is. Die versnelling wil de minister bereiken door
samenwerking tussen de betrokken partijen. Vorig jaar hebben
maatschappelijke organisaties, ketenpartijen en de overheid de handen
ineengeslagen om de benodigde duurzaamheidsprong te realiseren. Dit
samenwerkingsverband heeft de beweging naar een duurzame veehouderij in
een voortgangsrapportage beschreven.
De resultaten wijzen, na een jaar samenwerking, in de goede richting;
producenten richten zich steeds meer op duurzaamheid, samenwerking
tussen partijen in de keten heeft al geleid tot nieuwe duurzame
dierlijke producten, de eerste integraal duurzame stallen zijn
ontworpen én gebouwd. Consumenten hebben nu een keuze tussen gangbaar
en dier- en milieuvriendelijker. Het blijkt dat ze ook steeds meer
diervriendelijke producten kiezen. Ook op internationaal gebied worden
successen geboekt met samenwerking en innovatie.
Meer informatie
* Voortgangsrapportage Duurzame Veehouderij (Kamerbrief, 29 juni
2010)
* Uitvoeringsagenda Duurzame Veehouderij, juni 2010 (rapport, 29 juni
2010)
Koeien in de stal
Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit