Woonbond


29-06-2010

Nieuw capaciteitstarief leidt mogelijk tot hogere servicekosten

Het vorig jaar geĂŻntroduceerde capaciteitstarief leidt mogelijk tot hogere (service)kosten in complexen met gemeenschappelijke aansluitingen voor gas en elektra. De Woonbond ontvangt hierover signalen van huurdersorganisaties.

Vanaf 1 januari 2009 worden alle kosten voor het transport van elektriciteit in rekening gebracht via drie vaste jaarlijkse bedragen, onafhankelijk van het verbruik. Dit capaciteitstarief wordt berekend voor het transport van gas en elektriciteit, afhankelijk van de capaciteit van de aansluiting.

Er was veel kritiek op het wetsvoorstel, onder andere van de Woonbond en de Consumentenbond. Vooral op het feit dat gemeenschappelijke aansluitingen in wooncomplexen hoog worden aangeslagen in het tarief. Minister Van der Hoeven van Economische Zaken heeft daarom een aantal maatregelen toegezegd. Een daarvan is dat het in veel gevallen mogelijk is om de capaciteit van de aansluiting door de netbeheerder te laten verlagen. Verder komt er een fiscale compensatie van 119,62 per jaar in de energiebelasting voor elektrische aansluitingen zonder verblijfsfunctie. Denk daarbij aan gemeenschappelijke aansluitingen als een lift. Ook is er een overgangsregeling gekomen voor gedupeerden die substantieel nadeel ondervinden van de invoering van het capaciteitstarief. Eigenaren die hun zware elektrische aansluiting niet kunnen verlagen komen hiervoor in aanmerking. De gedupeerden krijgen in 2009 hiervoor 38 procent van de meerkosten gecompenseerd en in 2010 19 procent. Ten slotte worden gedupeerden met een warmtepomp gecompenseerd in de vorm van een eenmalige aanschafsubsidie voor een piekregelsysteem (ca. 400).

Voor elektriciteit wordt de capaciteit van de aansluiting bepaald door de waarde van de hoofdzekering van de elektriciteitsinstallatie. De enige mogelijkheid om te besparen op het capaciteitstarief is door een aansluiting met lagere capaciteit aan te vragen. De aansluiting valt dan in een lagere tariefgroep. De Woonbond zal samen met Aedes onderzoeken of corporaties uit zichzelf de capaciteit kunnen verlagen (waar dat mogelijk is) en de compensatie aanvragen. Huurdersorganisaties kunnen hierover ook zelf aan de bel trekken bij hun verhuurder.

Meer informatie over het Capaciteitstarief op www.consuwijzer.nl