CNV Onderwijs

29 juni 2010

Onderhandelaarsakkoord over verlenging CAO HBO

Categorie: Hoger onderwijs, Nieuws CNV Onderwijs

Na een aantal verkennende besprekingen hebben de HBO-raad en de vakbonden, waar-onder CNV Onderwijs, overeenstemming bereikt over een verlenging van de lopende CAO HBO met een periode van 18 maanden. Het akkoord bevat naast een loonparagraaf tevens een aantal kwalitatieve afspraken te realiseren tijdens de looptijd van de cao (dus vóór 1 februari 2012) en een aantal procedureafspraken ter voorbereiding van de cao van de toekomst. CNV Onderwijs legt het akkoord met een positief advies voor aan de leden in de sector hoger onderwijs.

Salarisontwikkeling
CNV Onderwijs is met de werkgevers overeengekomen dat de eerder afgesproken salarisverhoging van 2,4% per 1 juli 2010 gehandhaafd blijft. De loonontwikkeling in 2010 voldoet daarmee aan het uitgangspunt van CNV Onderwijs dat deze minimaal gelijk is aan de inflatie. Aanvullend is af-gesproken dat de salarissen per 1 januari 2011 worden verhoogd met 0,4% en dat er in oktober 2011 een eenmalige uitkering volgt van bruto EUR 460,=. Naar verwachting zal de contractloonont-wikkeling op jaarbasis in 2011 daarmee ook minimaal gelijk zijn aan de inflatie.

Kwalitatieve afspraken
Cao-partijen zijn overeengekomen gedurende de looptijd uitwerking te geven aan een aantal kwa-litatieve afspraken. Het gaat daarbij om de volgende onderwerpen:

o Wajong
Conform de afspraken in het Sociaal Akkoord van maart 2009 zullen sociale partners be-vorderen dat kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt een betere kans op werk krijgen. Zij hebben de intentie uitgesproken daartoe met UWV een convenant te sluiten met als doel meer werkplekken te creëren voor de doelgroep Wajongeren.

o Gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers (35-80%) De bedoeling was in de CAO HBO 2007-2010 te komen tot een sluitende aanpak van werk naar werk voor gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers. Die beoogde afspraak is uit-gebleven. Daarom is een tijdelijke regeling overeengekomen die beantwoordt aan de doel-stelling. Deze tijdelijke regeling wordt verlengd tot 1 februari 2012. Voor de groep mede-werkers die dreigen terug te vallen op een bijstandsuitkering is een aanvullende regeling getroffen.

o Medewerkerstevredenheids- en werkdrukonderzoek Partijen hebben afgesproken dat er tweejaarlijks een medewerkerstevredenheidsonder-zoek (MTO) zal worden gehouden, waarin ook vragen zijn opgenomen over de ervaren werkdruk. Werkgevers en werknemers zullen daartoe gezamenlijk een aantal standaard-vragen formuleren, alsmede afspraken maken over het moment en de wijze waarop het onderzoek wordt afgenomen, zodat een vergelijking op sectorniveau mogelijk is.

o Voortgang van de dialoog over professionele ruimte Sociale partners hebben na afloop van een 2e rondetafelconferentie over professionele ruimte gehouden op 21 mei 2010 een gemeenschappelijk verklaring opgesteld. In die ver-klaring wordt onder meer geconcludeerd dat de periode mei 2009 - mei 2010 de startfase markeert van een langer durend proces. Het resultaat van die startfase is een duidelijk beeld van de bouwstenen van de professionele ruimte:

o versterking van de dialoog binnen de instellingen,

o grotere betrokkenheid en zeggenschap van de professionals bij de onderwijskun-dige invulling,

o versterking van het werken in hechte teams,

o uitbouw van de balans tussen verantwoordelijkheid dragen en verantwoording af-leggen.

Deze thema's vragen stuk voor stuk om een zeer concrete invulling binnen de instelling als geheel én binnen alle onderdelen van de instelling. De sociale partners concluderen dat het van cruciaal belang is dat de dialoog over professionele ruimte zo diep mogelijk binnen elk van de instellingen wordt gevoerd en zich richt op concrete opbrengsten. Een hoopvol-le start vraagt om een intensivering in de komende periode. Een regiegroep krijgt als taak hiertoe een voorstel te formuleren en deze ter goedkeuring voor te leggen aan cao-partijen.

Procedureafspraken ter voorbereiding van de cao van de toekomst

Hogescholen hebben de gezamenlijke agenda voor de komende jaren geformuleerd onder de titel `kwaliteit als opdracht'. De cao zal in zijn vorm en inhoud zoveel mogelijk daarbij aan moeten sluiten. CNV Onderwijs is samen met werkgevers van mening dat hogescholen niet alleen flexibel moeten kunnen inspelen op de economische omstandigheden, maar ook op de uiteenlopende wensen en behoeften van verschillende typen werknemers. In dat verband zijn loopbaanontwikkeling, mobili-teitsverbetering van werknemers, scholing en vergroting van doorstroommogelijkheden in het primaire proces onverminderd van belang.

Sociale partners zien hierin aanleiding om in ieder geval de volgende onderwerpen met elkaar te bespreken:
o arbeidsrelaties en contractvormen

o arbeidsmarkt, goed werkgeverschap en goed werknemerschap

o levensfasebewust personeelsbeleid en seniorenbeleid

o de boven- en nawettelijke regeling bij werkloosheid (BWR HBO)

o kwalificatieverhoging van docenten en professionalisering van medewerkers

o sectorspecifieke invulling van het nieuwe werken (waaronder thuiswerken)

Het streven van sociale partners zal er op zijn gericht om ten aanzien van elk van deze onderwer-pen te komen tot afspraken, die op een evenwichtige manier rekening houden met de specifieke eisen die de hogeschool aan medewerkers stelt enerzijds en met de voorwaarden om een aantrek-kelijk werkgever te zijn in een concurrerende omgeving anderzijds.

Dit moet in het najaar van 2011 leiden tot uitgewerkte voorstellen voor de cao van 2012.

Ledenraadpleging
Via http://www.cnvo.nl/ledenraadplegingen/cao-hbo komt u op de stempagina. Houdt hierbij wel uw lidnummer bij de hand. De stembus sluit op 16 juli 2010. Hier kunt u uw stem uitbrengen op het onderhandelaarsakkoord over de CAO HBO 2010+.


---