Rijksoverheid


Toespraak opening nieuwe vergistingsinstallatie

Toespraak | 29-06-2010

Speech Minister van Economische Zaken, Maria van der Hoeven, opening nieuwe vergistingsinstallatie `Natuurgas Overijssel' van ROVA en HVC, op 28 juni 2010 in Zwolle

(Alleen het gesproken woord geldt)

Dames en heren,

"The time to embrace a clean energy future is now." Dit zei president Obama twee weken geleden op prime time tegen alle Amerikanen.
Zelfs de Verenigde Staten gaat "om".
Hebben we meer bewijs nodig dat schone energie de toekomst heeft?

U in ieder geval niet.
Met de nieuwe vergistingsinstallatie die we zo meteen in gebruik gaan nemen, wordt ROVA in een klap een van de grootste producenten van groen gas in Nederland.
Gefeliciteerd!

Wat dit project bijzonder maakt, is dat u voor het eerst groen gas gaat "invoeden" op het regionale gasnet van GTS.
Nergens wordt groen gas nog "ingevoed" op het net met zo'n hoge druk. Dit technisch hoogstandje is een primeur in Nederland!

Dames en heren, Nederland is een gasland en blijft een gasland. Daar was mijn beleid de afgelopen jaren op gericht. We hebben een goed ontwikkelde infrastructuur, een volwassen gasmarkt, veel kennis en ervaring, en nog steeds grote gasvoorraden. Door de overvloed aan gas in onze ondergrond, zijn wij als vanzelf een grootverbruiker van gas geworden.
Tegelijkertijd werden we ook een belangrijke leverancier van gas in Noordwest-Europa.

Zeker, het aardgas in onze eigen bodem raakt langzaamaan uitgeput. Maar onze internationale voorsprong kunnen we behouden.

Dat gaat niet vanzelf.
Dat vergt inzet, creativiteit en innovatie!
Daarom heb ik mij de afgelopen jaren ervoor ingezet dat Nederland uitgroeit tot gasrotonde van Noordwest-Europa.
Daarom is en wordt veel geïnvesteerd in infrastructuur, hard gewerkt aan een meer diverse aanvoer van gas en heeft de handel in gas grote impulsen gekregen.

Deze strategie moet ertoe bijdragen dat we in Noordwest Europa ook in de toekomst verzekerd blijven van voldoende energie. Zodat in Nederland het licht aan blijft, de verwarming blijft branden en de bedrijven blijven produceren.
Zo blijven we ook een spil in de gashandel, en blijven we verdienen aan de handel in gas.

Maar onze ambitie reikt verder.
Ik zie Nederland ook als een duurzame gasrotonde. Gas speelt een belangrijke rol in de transitie naar een duurzame energiehuishouding.

De eerste reden is dat gas groen kan zijn.
Dat is wat u hier vandaag presteert: u produceert biogas. Uw project brengt de Nederlandse doelstellingen voor duurzame energie dichter bij.
Daarom heb ik u ook subsidie gegeven.

En nu ik het toch over subsidie heb...
Er is ook veel animo voor de regeling "efficiënte vergisting" van mijn ministerie.
Die stelt subsidie beschikbaar voor het verlagen van de productiekosten van groen gas en voor onderzoek naar de "invoeding" van groen gas op het gastransportnet.

Ook op andere manieren stimuleert de overheid de ontwikkeling van groen gas.
Zo is vorig jaar Vertogas opgericht, dat nu groen gas certificeert. Dit maakt de handel mogelijk.

Terug naar de vergister.
Belangrijk voor uw omgeving is niet alleen dat u groen gas maakt, maar ook dat u energie maakt uit afval.
Eigenlijk mag ik natuurlijk helemaal niet van afval spreken. Mensen in de afvalsector corrigeren me steeds: "Nee geen afval, maar grondstof."
U heeft natuurlijk gelijk.
GFT-resten zijn een grondstof voor duurzame energie. U haalt het op in de regio, maakt er gas van, levert het gas aan het net.
Groen gas waar lokale bussen vervolgens op rijden. Zo is de keten rond.
Er is geen afval meer!

Dames en heren, om nog een tweede reden is gas belangrijk in de overgangsfase naar een duurzame energiehuishouding. Gas -- ook aardgas -- is namelijk een van de schoonste brandstoffen. Bij verbranding van gas komt beduidend minder CO2 vrij dan bij olie of kolen. Je hebt het over een factor tien tot twintig!

Gas is ook nog flexibel inzetbaar.
Gasgestookte elektriciteitscentrales kun je vrij makkelijk op- of afschakelen.
Net als thuis: even het gas hoger of lager zetten. Dankzij de flexibiliteit van gas kunnen andere soorten duurzame energie zich verder ontwikkelen.
Als het waait, hebben we energie van windmolens. Als de zon schijnt, krijgen we elektriciteit van zonnepanelen. Maar als er te weinig groen gas is, geen zon, geen wind? Op die momenten moeten centrales die draaien op fossiele brandstoffen snel inspringen.
En dat kan met aardgas.

Dames en heren, u weet allen dat de sleutel tot een duurzame toekomst is samenwerking.
Daar is dit project een sterk staaltje van.
Daarom wil ik, voordat ik de vergister officieel ga openen, nog even de partijen langslopen die bij dit project betrokken zijn.

Als eerste de initiatiefnemers, Rova en HVC, die het biogas gaan produceren. Complimenten dat u dit project van de grond hebt getrokken! Ik weet niet of u dit weet, maar HVC is ook met een andere spannende ontwikkeling bezig: het vergassen van biomassa, waarbij biogas niet door vergisting wordt geproduceerd, maar uit vaste biomassa. Ik ben ook heel benieuwd hoe dat project verloopt!
Een tweede belangrijke partij bij dit project is de lokale overheid. Die is hier vertegenwoordigd door gedeputeerde Theo Rietkerk van de provincie Overijssel.
Steun en medewerking van gemeenten en provincies is bij dit soort grote en innovatieve projecten onontbeerlijk.
Bijvoorbeeld bij het verlenen van vergunningen. Ik heb begrepen dat de provincie zich een ambitieuze partner betoond heeft.
Complimenten, Theo!

Als derde partij wil ik noemen de regionale netbeheerder, Enexis. Die gaat ervoor zorgen dat het groene gas van deze installatie wordt getransporteerd naar het punt waar het op het regionale net kan worden "ingevoed".
Het is goed om te zien dat netbeheerders beseffen dat zij een sleutelrol spelen bij het vergroenen van het gasgebruik. Want zonder aansluiting op het gasnet, geen productie van groen gas!

Ten slotte is er de beheerder van het landelijke gasnet, GTS. Met dit project doen overheden en bedrijven belangrijke ervaring op met invoeding van groen gas in het hogedruknet.
Met andere woorden, biogas verlaat hiermee de lokale weggetjes en gaat proefrijden op de grote weg.
Dat is belangrijk om biogas te laten uitgroeien tot een volwassen brandstof, want lokale en regionale netten zijn gewoonweg te klein voor grote producenten van biogas als Rova.
Ik hoop dat deze ervaring zal leiden tot nieuwe grote biogasprojecten en lagere kosten voor groen gas.
Maar eerst gaat u oefenen hier in Zwolle.
U bent echt aan het pionieren!

Dames en heren, ik heb dus alle reden om deze nieuwe GFT-vergistingsinstallatie toe te juichen.
Ze is groen en innovatief.
Ze draagt bij aan een duurzame, zekere en flexibele energievoorziening.

En ze is een toonbeeld van samenwerking.
Daarom ga ik straks met veel genoegen de nieuwe vergister van Rova en HVC openen!

Dank u.