Zeister Zendingsgenootschap wil zakelijker aanpak projecten
29/06/2010 10:22
Zeister Zendingsgenootschap
Het Zeister Zendingsgenootschap wil de samenwerking met partnerorganisaties in ontwikkelingslanden op een zakelijker leest schoeien. Dat zei algemeen-secretaris Age Kramer bij de presentatie van het jaarverslag 2009 van de zendingsvereniging van de Evangelische Broedergemeente EBG, afgelopen zaterdag in Zeist. De organisatie ziet er een uitdaging in om geloof en ontwikkelingspraktijk ook binnen een zakelijker aanpak te verbinden.
Het ZZg vindt, dat de gelijkwaardigheid tussen donororganisatie en ontvangende partnerorganisaties overzee veel sterker benadrukt kan worden. Immers, stilaan hebben die zich ontwikkeld van gezeglijke uitvoerder tot een organisatie met een eigen visie en eigen kennis van hun samenleving.
Tegen die achtergrond past de rol van het ZZg als financier beter dan die van het zomaar verstrekken van geld. Zoals een bank van een ondernemer wil weten wat diens plan is, wil het ZZg weten wat de aanpak van een partnerorganisatie ginds zal zijn. Belangrijk is ook, of de partner in het welslagen van zijn eigen plan gelooft en wat hij daarvoor zelf investeert, aldus Age Kramer. Het ZZg heeft voor deze formule geleerd van de uitgangspunten van het medefinancieringsprogramma van het Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking. Sinds 2005 put het ZZg hieruit, overigens onder strikte voorwaarden. In 2009 beliep het bedrag 855.000 euro.
De zakelijker aanpak staat het gelovige zendingsideaal niet in de weg, zei de algemeen-secretaris ter toelichting op het jaarverslag. Voor het ZZg als organisatie van de Evangelische Broedergemeente vormt het evangelie een onvervreemdbare kernwaarde. De e van 'evangelisch' heeft te maken met aanstekelijke bezieling. In de b van 'broeders' wil het ZZg aangeven zijn relaties trouw te blijven, echter zonder eenkennig te worden. In de g van 'gemeente' ziet het ZZg een belangrijke voorwaarde voor succes bij projecten: projecten die gewild zijn en gedragen worden door de plaatselijke gemeenschap hebben een grotere kans op duurzaam resultaat.
Over 2009 verleende het ZZg voor bijna 2,2-miljoen euro hulp aan projecten. Suriname en Tanzania hadden hierin het grootste aandeel. Kerkelijke projecten, zoals evangelisatie, kerkopbouw en diaconie, nemen een steeds bescheidener plek in. In het kader van ICCO en Change for Children ontving en besteedde het ZZg 855.000 euro overheidsgeld. De rest, 1,4- miljoen werd bijeengebracht door particulieren, zowel rechtstreeks als via kerkelijke collectes en sponsoracties van scholen. Het ZZg heeft de kostenbeheersing in de hand, het kostenpercentage fondsenwerving bedroeg 15,1 procent. www.zzg.nl