Gemeente Wijdemeren

Bezwaarschriften in 2009

Grote toename aantal bezwaarschriften.

Het College van B en W heeft kennis genomen van het jaarverslag van de Commssie voor bezwaarschriften voor het jaar 2009.

Veel bezwaarschriften door Noordereinde
In 2009 zijn 372 bezwaarschriften ingediend. Gewoonlijk zijn dat er ongeveer 150. Deze toename heeft voor een groot deel te maken met de bezwaren die door bewoners werden ingediend tegen de reconstructie van het Noordereinde.

Wettelijke termijn
De commissie heeft in 367 zaken advies aan het college uitgebracht: 3 zaken gegrond, 175 niet-ontvankelijk en 189 ongegrond. Van de ingediende bezwaren is 93% binnen de wettelijke termijn afgehandeld. De termijnoverschrijdingen waren ondermeer te wijten aan extra onderzoek dat in een aantal zaken moest worden gedaan. Vanaf 2010 is het doel om 100% van de bezwaarschriften binnen de wettelijke termijn af te handelen.

Beroep
Negentien bezwaarmakers zijn na de uiteindelijke beslissing op hun bezwaar in beroep gegaan bij de Rechtbank. Daarvan zijn 12 zaken ongegrond, 5 zaken gegrond en 2 zaken niet-ontvankelijk verklaard. In hoger beroep heeft de Raad van State in 4 zaken uitspraak gedaan en de Centrale Raad van Beroep in 1 zaak. Van deze 5 zaken zijn er 3 in het voordeel van de gemeente beslecht.

Nieuwe samenstelling
De bezwaarschriftencommissie is een onafhankelijke commissie die in de bezwaarschriftenprocedure juridische adviezen geeft aan burgemeester en wethouders bij geschillen over genomen besluiten van de gemeente. De commissie bestaat uit externe leden. Voorheen konden dat ook raadsleden zijn. Sinds 1 mei jongstleden is dat echter veranderd, onder meer om de onafhankelijkheid en de juridische deskundigheid van de commissie te bevorderen.

Pijltje Hier kunt u het jaarverslag 2009 downloaden.

(29-06-2010)