Horecaportiers in centrum voldoen aan eisen
In navolging van horecaondernemingen en portiers op en rond de grote
pleinen in het centrum van Amsterdam, zijn nu ook vergunningplichtige
ondernemingen in het Wallengebied gecertificeerd. Na een
professionaliseringstraject van een jaar is de kwaliteit van de branche
sterk toegenomen.
Controle
Vrijdagavond 25 juni was er een bijeenkomst en aansluitend een controle
bij ondernemingen met beveiligers/portiers op de Wallen. Deze controle
is de afsluiting van een project gericht op het professionaliseren van
de portiersbranche in het Wallengebied. Bij de start van het project op
de Wallen leverde dit namen op van portiers en ondernemingen die zonder
beveiligingspassen of vergunning toch beveiligingswerkzaamheden
verrichten. Dergelijke bescheiden zijn wettelijk vereist om de
kwaliteit van de beveiliging bij horecagelegenheden te waarborgen.
Ondernemers nemen verantwoordelijkheid
Tijdens een bijeenkomst in 2009, met de horecabranche, Koninklijke
Horeca Nederland, het Ministerie van Justitie, stadsdeel Centrum en
politie, spraken alle partijen af dat in 2010 iedereen zou beschikken
over de vereiste opleiding, vergunning en pas. Iedere portier draagt
voortaan herkenbare kleding met een V-teken en naam en logo van het
beveiligingsbedrijf. Het resultaat van het project is dat ondernemers
hun verantwoordelijkheid hebben genomen en een belangrijke investering
hebben gedaan in de kwaliteit van het bedrijf en hun personeel.
Horecalijn
Deze avond markeerde ook de start van de Horecalijn voor portiers. Dit
is een rechtstreekse telefoonverbinding tussen horeca en het
politiewijkteam Beursstraat, vergelijkbaar met horecalijnen elders in
het centrum en waarmee ondernemers en hun beveiligers kunnen bellen in
geval van nood. Wijkteamchef Piet Kelder is ingenomen met de
samenwerking: "De horecaondernemers zijn voor ons een belangrijke
doelgroep. Ze leveren niet alleen binnen hun onderneming maar ook op
straat in de directe omgeving een belangrijke bijdrage aan veiligheid.
Zo is er een nieuwe stap gezet in onderlinge samenwerking tussen
politie, portiers en horecabedrijven die de komende tijd nog verder
wordt uitgebreid."