Ministerie van Buitenlandse Zaken


Anti-narcoticaweek in Uruzgan

Nieuwsbericht | 28 juni 2010 | Afghanistan

De politie en het Afghaanse leger hebben dit weekend in Uruzgan 200 kilogram in beslag genomen drugs verbrand, met een Nederlandse straatwaarde van zo'n 600.000 euro. Dat
gebeurde op de dag (26 juni) die door de Verenigde Naties is uitgeroepen tot `Internationale Dag ter Bestrijding van het Drugsmisbruik'.

Eerder die week werd in Uruzgan het nieuw ingerichte kantoor van de Counter Narcotic Police Afghanistan (CNPA) officieel heropend. De CNPA speelt een belangrijke rol in het Afghaanse gevecht tegen drugssmokkel en drugsmisbruik. Het kantoor is met Nederlands geld uitgerust waardoor de antinarcotica-politie nu beter in staat is de strijd tegen drugs aan te gaan.

Kolonel Hotaki, het hoofd van de CNPA in Uruzgan: "Ik heb het gevoel dat we nu echt kunnen gaan werken, omdat we eindelijk de juiste faciliteiten hebben. Daardoor kunnen we nu beter gebruik maken van ons kantoor en het gedrag van de bevolking op het gebied van drugs verbeteren."

"We moeten het drugsprobleem bij de wortel aanpakken", voegt een officier van de antinarcotica-politie toe. "Telen, transporteren, smokkelen, gebruiken en verkopen is verboden. Er staan gevangenisstraffen en geldboetes op. We moeten drugsgebruik tegengaan en verslaafden zorg bieden. We zijn allemaal getuigen van de gezondheidsrisico's die drugsverslaafden lopen."

De CNPA is onderdeel van de Afghaanse Politie. De taken van de CNPA zijn onder meer het tegengaan van drugsproductie, drugssmokkel, drugstransport en het aanhouden van drugshandelaren. Ook voorlichting zit in het takenpakket. De CNPA in Uruzgan is onlangs een voorlichtingscampagne op scholen over drugs gestart. De campagne wijst jongeren op de gevaren en gevolgen van drugsgebruik. De Nederlandse Counter Narcotics Adviseur heeft het voorlichtingsproject opgestart; een Australische collega van de Australian Federal Police neemt de uitvoering van deze en andere activiteiten vanaf 1 augustus over, als Nederland begint met de terugtrekking uit de provincie.

De CNPA in Uruzgan beschikt slechts over 9 man. Uruzgan heeft ongeveer 360.000
inwoners, wat neerkomt op minder dan één CNPA-agent per 36.000 mensen. Afghanistan s 's werelds grootste papaverproducent en met ongeveer 9.200 hectare papavervelden is de provincie Uruzgan de vierde grootste papaverproducent van Afghanistan. In Afghanistan is het echter volgens de wet en volgens de sharia verboden papaver te verbouwen, bezitten, gebruiken of verkopen. Maar papaver is een gewas dat gemakkelijk op droge gronden groeit, goed tegen hitte bestand is en veel minder water nodig heeft dan bijvoorbeeld tarwe. Voor een arme provincie als Uruzgan is papaver voor de bevolking daarom een aantrekkelijke en zekere bron van inkomsten.

Narcotica is een van de grote problemen waar Afghanistan mee kampt. De civiel
vertegenwoordiger van de Task Force Uruzgan, Jennes de Mol, zegt daarover: "Een stabiel Afghanistan, waar de rechtspraak wordt gerespecteerd, is alleen haalbaar als er een duurzame oplossing voor het drugsprobleem wordt gevonden. Daarbij is veiligheid, een goed functionerend overheidsapparaat, controle op naleving van het verbod op papaverteelt en de promotie van alternatieve landbouwgewassen van belang."

In een rurale provincie als Uruzgan is landbouwontwikkeling de sleutel tot duurzame
wederopbouw. Daarom zet Nederland met verschillende programma's in op het verbeteren en uitbreiden van legale landbouwgewassen, zowel op nationaal als provinciaal niveau. Daarnaast draagt Nederland bij aan campagnes om betrokkenheid bij illegale drugshandel, productie van opium en misbruik van drugs te ontmoedigen. Zo heeft Nederland verschillende bewustwordingsprogramma's gefinancierd die op de radio in meerdere provincies in zuidelijk en oostelijk Afghanistan, waaronder Uruzgan, zijn uitgezonden.

Ook op het gebied van verslavingszorg is Nederland actief. Een programma van het
Dutch Consortium Uruzgan is onder andere gericht het opzetten van behandelcentra voor drugsverslaafden. Verder steunt Nederland al geruime tijd een project van het United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) op het gebied van hulp voor drugsverslaafde Afghaanse vluchtelingen.