Ingezonden persbericht


Spectaculaire doop MAORI kano voor Leiden in Nieuw-Zeeland

De Maori's komen eraan!
Museum Volkenkunde Leiden

In Aurere (Nieuw-Zeeland) is zaterdag 26 juni jl. onder grote media aandacht de Maori kano (waka) die speciaal voor Museum Volkenkunde te Leiden in Nieuw-Zeeland gemaakt is, onder begeleiding van traditionele zang en gebeden, gedoopt en te water gelaten. De Nieuw-Zeelandse nationale tv en Maori-zender, die een reportage van dit voor de Maori's bijzonder belangrijke evenement uitzonden, spreken van een historisch evenement. Met de ceremoniële doop en tewaterlating van deze originele Maori kano, die de naam Te Hono ki Aotearoa (Verbonden met Nieuw Zeeland) draagt, is een mijlpaal bereikt in het Wakaproject dat Volkenkunde in 2009 gestart is. De BankGiro Loterij heeft door de financiering van het gehele project het mede mogelijk gemaakt dat voor het eerst in de geschiedenis de Maori een dergelijk belangrijk (stuk) cultureel erfgoed voor verblijf in een ander land maken. Hierna wordt de Waka naar Leiden vervoerd. De komst van de Waka naar Volkenkunde maakt deel uit van een hele reeks Maori activiteiten die de komende maanden in en om het museum zullen plaatsvinden.

De Waka speelt een belangrijke rol in het leven van de Maori's, de eerste bewoners van Nieuw-Zeeland. Wanneer een Maori zich voorstelt, zal hij zeker vertellen tot welke Waka hij behoort en met welke mythische Waka zijn groep in Nieuw-Zeeland aankwam. Elke familiegroep heeft nog steeds zijn eigen Waka. Hiermee worden regelmatig ceremoniële tochten op zee of binnenwater gemaakt. Ook wedstrijden en onderlinge krachtmetingen vinden regelmatig plaats. De Leidse Waka, gemaakt uit een Kauriboom, is zo´n veertien meter lang. Een team houtsnijders onder leiding van meester-houtsnijder Hector Busby heeft de Waka voor Volkenkunde gemaakt.

Over enkele weken is er een groots Maorifestival op het terrein van het museum. De speciaal voor dit evenement uit Nieuw-Zeeland overgekomen Maori-houtsnijders gaan werken aan de houten decoraties aan het bijbehorende botenhuis. In oktober is de feestelijke overdracht van de Waka, wat zal worden gecombineerd met een groot openingsfeest van de interactieve gezinstentoonstelling, die Volkenkunde dit najaar presenteert: 'MANA MAORI - De eerste bewoners van Nieuw-Zeeland' . Het wordt een indrukwekkende gebeurtenis: zo wordt er door de Maori's een speciale haka voor de Waka gecomponeerd. Roeiers van de Koninklijke Leidse Roeivereniging Njord zullen de speciale crew gaan vormen. In oktober worden zij door de Maori's zelf opgeleid om de Waka te besturen en de haka uit te voeren. De Waka kan worden ingezet bij tochten door de Leidse grachten en uiteenlopende nautische evenementen in de rest van Nederland en daarbuiten.

Kijk voor uitzending Maori-zender: http://www.maoritelevision.com/default.aspx?tabid=278&pid=151&epid=1389 Tewaterlating 'Leidse' MAORI kano in Nieuw-Zeeland Museum Volkenkunde | Steenstraat 1 Leiden | t 071 5168 800 | www.volkenkunde.nl



Ingezonden persbericht