Raad van State


Mediagevoelige uitspraken Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

9 uitspraken gevonden pagina: 1
1. 200808043/1/R2
datum van uitspraak: woensdag 30 juni 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Utrecht
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Amersfoortseweg e.o.' van de gemeente Zeist) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Utrecht van het bestemmingsplan 'Amersfoortseweg e.o.' van de gemeente Zeist. Het plan maakt de bouw mogelijk van 400 woningen en 80 zorgwoningen voor verstandelijk beperkten op het achttien hectare grote terrein van zorginstelling Sterrenberg. Verder maakt het plan woningbouw mogelijk op de voormalige vliegbasis Soesterberg en wordt er een ecologische corridor, inclusief twee ecoducten, aangelegd. De stichting Milieuzorg Zeist e.o., de Vereniging van Landeigenaren Huis ter Heide en de Buurt- en Belangenvereniging Huis ter Heide zijn het niet eens met het plan en zijn tegen de provinciale goedkeuring daarvan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij verzetten zich vooral tegen woningbouw op de locatie Sterrenberg en de aanleg van de ecologische corridor. De leden van de Vereniging van Landeigenaren hadden liever gezien dat er op hun gronden woningen zouden worden gebouwd in plaats van een ecologische corridor. Verder zijn zij van mening dat de corridor geen toegevoegde waarde zal hebben voor de diersoorten in het gebied. Volgens de stichting Milieuzorg heeft de corridor alleen nut als deze het bos van Austerlitz en het natuurgebied De Lage Vuursche kan verbinden. De organisatie twijfelt daaraan. Verder zou de woningbouw de natuurwaarden in het gebied aantasten en zou niet worden voldaan aan de geluids- en luchtkwaliteitseisen. Ten slotte is de stichting van mening dat er op grond van gemeentelijk beleid alleen zorgwoningen op de locatie Sterrenberg gebouwd kunnen worden. De Raad van State heeft de zaak op 3 mei jl. op zitting behandeld.
2. 200901027/1/R1
datum van uitspraak: woensdag 30 juni 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Zuid-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Escamplaan' van de gemeente Den Haag) Uitspraak over de vaststelling door het college van burgemeester en wethouders van Den Haag van het bestemmingsplan 'Escamplaan'. Het plan heeft betrekking op de woonwagenlocatie aan de Escamplaan. Het gemeentebestuur wil dit gebied opnieuw ontwikkelen en er ongeveer 90 woningen bouwen. De bewoners van de woonwagenlocatie willen niet verhuizen en zijn het daarom niet eens met deze nieuwe woonbestemming. Verder vinden zij dat het gemeentebestuur op zijn minst een vervangende locatie voor de woonwagens had moeten regelen. De bewoners zijn daarom tegen het bestemmingsplan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ook twee omwonenden zijn in beroep gekomen. Zij vrezen voor verkeersoverlast op de Q.A. van Nederpelstraat doordat het de bedoeling lijkt om de nieuwe woonwijk daarop aan te sluiten. Zij vinden dat het bestemmingsplan de ontsluiting van de nieuwe wijk beter had moeten regelen. De Raad van State heeft een eerder bestemmingsplan, dat betrekking had op alle woonwagenlocaties in Den Haag, op 1 oktober 2008 grotendeels vernietigd. Naar aanleiding van die uitspraak met zaaknummer 200701722/1 heeft het gemeentebestuur dit nieuwe bestemmingsplan vastgesteld voor de locatie aan de Escamplaan. De Raad van State heeft de beroepen tegen dit bestemmingsplan op 26 april jl. op zitting behandeld.
3. 200903236/1/R3
datum van uitspraak: woensdag 30 juni 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Brabant
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan 'Nieuw Herlaer' van de gemeente Sint-Michielsgestel) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan 'Nieuw Herlaer' dat het bestemmingsplan 'Buitengebied' van de gemeente Sint-Michielsgestel wijzigt. Het plan heeft betrekking op het gebied rondom het kasteel Nieuw Herlaer in het buurtschap Halder. Het plan vormt de basis voor de restauratie van het kasteel en de bijbehorende gebouwen. Ook kan het omliggende gebied opnieuw worden ingericht waarbij nieuwe woningen worden gebouwd. De vereniging Het Groene Hart en de Natuurgroep Gestel vinden dat het bestemmingsplan in strijd is met provinciaal beleid. Volgens de natuurorganisaties tast de nieuwe bebouwing de cultuurhistorische waarden aan, de natuur én de openheid van het dalgebied. Zij vinden ook dat de gemeenteraad beter had moeten motiveren waarom nieuwbouw is toegestaan. Daarom zijn zij tegen het provinciale goedkeuringsbesluit in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De Raad van State heeft de zaak op 10 mei jl. op zitting behandeld.
4. 200904380/1/M1
datum van uitspraak: woensdag 30 juni 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Bestuursdwang / Dwangsom
inhoudsindicatie:

(Dwangsom voor een scheepswerf aan de Osingahuizen in Heeg) Uitspraak over de dwangsom die het college van gedeputeerde staten van Friesland heeft opgelegd aan een scheepswerf aan de Osingahuizen in Heeg. Het provinciebestuur heeft de dwangsom opgelegd, omdat de scheepswerf een aantal milieuvoorschriften zou overtreden. Zo veroorzaakt de scheepswerf volgens het provinciebestuur te veel geluid en zou het bedrijf buiten de vergunde werktijden en op zaterdag werkzaamheden verrichten aan schepen. Volgens de scheepswerf had het provinciebestuur de dwangsom niet mogen opleggen, omdat er 'concreet zich op legalisatie' bestaat doordat het bedrijf heeft een nieuwe milieuvergunning heeft aangevraagd met ruimere geluidsvoorschriften. Daarom is het tegen de dwangsom in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zie ook de uitspraak met zaaknummer 200907100/1 die de Raad van State eveneens op 30 juni 2010 openbaar maakt. Die uitspraak gaat over de weigering door het provinciebestuur om voor het bedrijf een nieuwe milieuvergunning te verlenen. De Raad van State heeft beide zaken op 11 februari jl. op zitting behandeld.
5. 200905106/1/M2
datum van uitspraak: woensdag 30 juni 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Bestuursdwang / Dwangsom
inhoudsindicatie:

(Dwangsom voor veehouderij aan de Goorsteeg in Lunteren) Uitspraak over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Ede heeft opgelegd aan een veehouderij aan de Goorsteeg in Lunteren. Volgens het gemeentebestuur loost de veehouderij met mest vermengd spoelwater op het riool en is dat in strijd met de milieuvergunning die het bedrijf heeft. Volgens de veehouder was het gemeentebestuur op de hoogte van de lozing en heeft het daar uitdrukkelijk toestemming voor gegeven. De man vindt dat het gemeentebestuur de dwangsom niet had mogen opleggen, omdat de vervuiling op het perceel door de lozing gering is. Daarom is hij tegen de dwangsom in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De Raad van State heeft de zaak op 13 april jl. op zitting behandeld.
6. 200908240/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 30 juni 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bestuursdwang / Dwangsom
inhoudsindicatie:

(Dwangsom voor bewoning in gebouw op Schiermonnikoog) Uitspraak over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Schiermonnikoog heeft opgelegd aan een bewoner van het eiland. Het gemeentebestuur wil dat de man een gebouw aan de Langestreek niet langer gebruikt om in te wonen. Het gebouw staat op het perceel achter de woning van de ouders van de man. Volgens het gemeentebestuur is het gebouw bestemd voor kleine ambachtelijke bedrijven en mag er niet in worden gewoond. De man vindt dat het gemeentebestuur de dwangsom niet had mogen opleggen, omdat het gemeentebestuur bewoning legaal zou kunnen maken. Verder had de gemeente volgens hem rekening moeten houden met het feit dat hij als mantelzorger voor zijn ouders zorgt en daarom dichtbij zijn ouders moet wonen. De rechtbank in Leeuwarden heeft in september 2009 een eerder beroep van de man ongegrond verklaard. Tegen die uitspraak is hij in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De Raad van State heeft de zaak op 25 mei jl. op zitting behandeld.
7. 200908651/1/H1
datum van uitspraak: woensdag 30 juni 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bouwzaken
inhoudsindicatie:

(Weigering bouwvergunning voor reclamemast langs de A9) Uitspraak over de weigering door het dagelijks bestuur van het stadsdeel Zuidoost om een bouwvergunning te verlenen voor het plaatsen van een reclamemast met een hoogte van 28 meter langs de A9 ter hoogte van de Provincialeweg in Amsterdam. Het bedrijf Spectate B.V. had om deze vergunning gevraagd. Ter plaatse geldt het bestemmingsplan 'Gaasperdam' dat de reclamemast niet toelaat vanwege de hoogte. Het dagelijks bestuur wil geen vrijstelling van het bestemmingsplan verlenen, omdat plaatsing van een grootschalige reclamemast afbreuk zou doen aan het landelijk gebied langs de A9. Het belang van de zichtbaarheid van de reclamemast conflicteert met de belangen van het wonen en het landelijk gebied, aldus het dagelijks bestuur. Ook vanwege de eisen van welstand weigert het dagelijks bestuur de bouwvergunning te verlenen. De welstandscommissie heeft een negatief advies over de reclamemast uitgebracht. De rechtbank in Amsterdam heeft in september 2009 een eerder beroep van Spectate tegen de weigering ongegrond verklaard. Het bedrijf laat het er niet bij zitten en is in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De Raad van State heeft de zaak op 31 mei jl. op zitting behandeld.
8. 200909195/1/H3
datum van uitspraak: woensdag 30 juni 2010
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bestuursdwang / Dwangsom
inhoudsindicatie:

(Dwangsom voor aanbieden woning- en kamerbemiddelingsdiensten in Amsterdam) Uitspraak over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam heeft opgelegd aan MB Stichting. De stichting biedt vanuit een woning in Hoofddorp een sms-dienst aan waarbij tegen betaling informatie gegeven wordt over beschikbare woonruimte in Amsterdam. Volgens het gemeentebestuur bemiddelt de stichting bij woning- en kamerverhuur. Daarvoor is een vergunning van de gemeente nodig. Aangezien de stichting niet over een vergunning beschikt, heeft het gemeentebestuur de stichting een dwangsom opgelegd om ervoor te zorgen dat zij de activiteiten staakt. De rechtbank in Amsterdam heeft in oktober 2009 een eerder beroep van de stichting gegrond verklaard, omdat naar haar oordeel geen sprake was van bemiddeling en dus ook niet van een overtreding. Volgens de rechtbank biedt de stichting geen woningen aan als tussenpersoon en bemoeit de stichting zich na het versturen van de sms-berichten ook niet met de eventuele (ver)huur. Het gemeentebestuur is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en is daartegen in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De Raad van State heeft de zaak op 10 mei jl. op zitting behandeld.
9. 201004081/1/H2
datum van uitspraak: woensdag 30 juni 2010
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 3 - Eerste aanleg - Kieswetzaken
inhoudsindicatie:

(Beroep tegen uitslag gemeenteraadsverkiezingen Echt-Susteren) Uitspraak over vaststelling door het hoofdstembureau van de gemeente Echt-Susteren van de verkiezingsuitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in die gemeente. Democratisch Progressief Blok betwijfelt of de uitslag correct is vastgesteld en is daarom in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het beroep heeft betrekking op de handelwijze van de burgemeester van Echt-Susteren in zijn hoedanigheid van voorzitter van het hoofdstembureau. Verder heeft de vereniging bezwaar tegen een aantal raadsleden die niet zouden voldoen aan de wettelijke eisen voor het raadslidmaatschap. Volgens de vereniging zouden zij daarom geen zitting mogen nemen in de nieuwe gemeenteraad van Echt-Susteren. De Raad van State heeft de zaak op 22 juni jl. op zitting behandeld. pagina: 1