28-06-2010
Beurzen voor onderzoek kindergeneeskunde in het buitenland
Zes jonge onderzoekers in de kindergeneeskunde krijgen een reisbeurs uit het Ter Meulen Fonds van de KNAW. Zij gaan voor een periode tot maximaal een jaar naar het buitenland voor onderzoek naar onder meer de effecten van infuusvoeding, pijnstillers en borstvoeding, overgewicht en een therapie voor blindheid bij kinderen.
Hester Vlaardingerbroek, 32 jaar (Erasmus MC, gaat naar Baylor College of Medicine, Houston)
Voeding per infuus is vaak levensreddend voor te vroeg geboren kinderen. Maar de hoeveelheid en het soort vet in infuusvoeding wordt ook in verband gebracht met de ontwikkeling van leverproblemen en mogelijk een minder optimale hersenontwikkeling. In een biggenmodel voor te vroeg geboren kinderen zal Vlaardingerbroek onderzoeken of nieuwe vetmengsels resulteren in minder leverproblemen en mogelijk in een betere hersenontwikkeling.
Hilde Herrema, 28 jaar (UMCG, gaat naar Children's Hospital Boston)
Bij kinderen met overgewicht leidt dit tot een overbelasting van de lever. In de levercellen is het endoplasmatisch reticulum (ER) - de eiwitmanager van onze cellen - overbelast bij kinderen met overgewicht. Herrema gaat bestuderen hoe biologische veranderingen in levercellen met ER stress bijdragen aan vetstapeling in de lever.
Maaike Oosterveer, 29 jaar (UMCG, gaat naar Ecole polytechnique fédérale de Lausanne)Ook Oosterveer doet onderzoek naar deze ER-stress in levercellen maar nu naar de relatie daarvan met het eiwit LRH-1. Overgewicht leidt tot ER-stress in de levercellen en verhoogt hierdoor de kans op het ontwikkelen van chronische leverziekten.
Rob Collin, 32 jaar (Radboud Universiteit, Nijmegen MC, gaat naar University of Philadelphia)
Blindheid op jonge leeftijd wordt vaak veroorzaakt door verschillende typen fouten in het DNA. Tot voor kort was er hiervoor geen behandeling mogelijk. Collin onderzoekt momenteel een nieuwe behandelmethode die zich richt op het herstellen van de schadelijke effecten van één bepaald type fout in het DNA.
Geert 't Jong, 33 jaar (Erasmus MC, gaat naar Hospital for Sick Children in Toronto)
't Jong gaat onderzoek doen naar de snelheid van afbraak van de pijnstiller codeïne bij vrouwen die borstvoeding geven. Recent overleed een pasgeborene als gevolg van gebruik van dit middel door de moeder. Het optreden van ernstige bijwerkingen van geneesmiddelen is in sommige gevallen gerelateerd aan genetische variaties van de systemen die zorgen voor de omzetting van deze geneesmiddelen.
Tim Wolfs, 35 jaar (Maastricht UMC, gaat naar Cincinnati Children's Hospital, Cincinnati)
Een ontsteking in de baarmoeder tijdens de zwangerschap verstoort de ontwikkeling van de foetale darm, waardoor de kans op darmziekten na geboorte sterk toeneemt. Met behulp van een experimenteel schapenmodel probeert Wolfs beter te begrijpen hoe dit komt.
Het Ter Meulen Fonds stelt sinds 1985 subsidies ter beschikking voor het verrichten van wetenschappelijk onderzoek in het buitenland voor maximaal twaalf maanden. De beurzen zijn bedoeld om in het buitenland kennis te verwerven die gebruikt kan worden in het Nederlandse wetenschappelijk onderzoek in relatie tot de kindergeneeskunde.
Meer informatie vindt u op
Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen