Simulatie van een radiologisch incident in het Instituut voor Radio-Elementen
21/06/2010 08:30
crisiscentrum
BRUSSELS - Op maandag 28 juni 2010 organiseert het Crisiscentrum van de FOD Binnenlandse Zaken een oefening om een radiologisch incident in het Instituut voor Radio-Elementen (IRE) in Fleurus te simuleren. Ter gelegenheid hiervan is het mogelijk dat de buurtbevolking hoort dat de sirenes worden getest. Deze oefening ligt in de lijn van het nationaal nucleair en radiologisch interventieplan voor het Belgisch grondgebied en wordt gevoerd in samenwerking met de bevoegde federale, provinciale en gemeentelijke overheden, alsook met het IRE.
Waarom deze oefening?
De noodplanoefeningen hebben als doel de procedures in de praktijk te testen die zijn omschreven in de nood- en interventieplannen, om ze vervolgens te evalueren en te verbeteren.
In augustus 2008 heeft zich in het IRE een incident met uitstoot van radioactief jodium voorgedaan, waardoor op 28 augustus 2008 het nationaal nucleair en radiologisch noodplan is opgestart.
Ten gevolge van dit incident heeft een pilootcomité verschillende keren vergaderd. Het comité werd door het Crisiscentrum voorgezeten en er waren vertegenwoordigers aanwezig van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC), van zijn filiaal Bel-V (controle-organisme), van de gouverneur van de provincie Henegouwen en van de gemeenten Fleurus en Farciennes. Doel van dit comité is de verwezenlijking van het actieplan te volgen, om verbeteringen aan te brengen aan het intern noodplan van het IRE en aan het Bijzonder Nood- en Interventieplan (BNIP) voor het IRE van de provincie Henegouwen.
Deze oefening van 28 juni 2010 wordt methodologisch begeleid en stelt iedereen in staat deze verbeteringen te testen. De nadruk ligt in het bijzonder op:
- de interactie tussen het IRE en de overheden
- de alarmering en informatie van de bevolking door de lokale overheden (de interne sirenes van het IRE en van de Civiele Bescherming kunnen tijdens de oefening worden opgestart)
- de inzet van een operationele commandopost en de (niet-effectieve) installatie van veiligheidsperimeters door de politiediensten.
Om eventuele ongerustheid te vermijden wordt de lokale bevolking over de oefening geïnformeerd.
Testen om beter te beschermen
Bij de activering van het nationaal nucleair en radiologisch noodplan worden bij een zwaar nucleair of radiologisch incident tal van actoren gemobiliseerd. Bij een oefening (en bij de noodplanning in het algemeen) maken de nooddiensten en alle potentieel betrokken diensten een praktische inschatting van de doeltreffendheid van de bestaande procedures en van hun samenwerking.
Bij de afloop van de oefening worden de geteste aspecten diepgaand geëvalueerd, om ze zo nodig aan te passen op basis van de verworven ervaring en van de getrokken lessen. Alle betrokken diensten blijven aldus waakzaam voor de permanente verbetering van de procedures die bij een reëel incident moeten worden toegepast om de bevolking te beschermen.
Wie neemt aan de oefening deel?
De oefening wordt georganiseerd door het Crisiscentrum van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken, in overleg met de federale diensten van de gouverneurs van Henegouwen en Namen, de gemeenten Fleurus en Farciennes, het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC), Bel V (controle-organisme) en het IRE.
---
Nota voor de redactie
De journalisten die dat wensen kunnen de oefening volgen of beeldmateriaal opnemen in belangrijke plaatsen (de nationale, provinciale en gemeentelijke crisiscentra; de operationele commandopost-).
Om het goede verloop van deze oefening zo min mogelijk te verstoren wordt aan de journalisten gevraagd vooraf contact op te nemen met de heer Benoît Ramacker, woordvoerder van het Crisiscentrum van de FOD Binnenlandse Zaken (02 506 47 34 - 0473 30 50 08 - benoit.ramacker@ibz.fgov.be). Plaats en uur van de afspraak worden vastgelegd.
Voor eventuele hyperlinks en bijlagen:
Zie het origineel