Woonbond


28-06-2010

Kromwijk pleit voor uitverkoop helft corporatiewoningen

In een opinieartikel in NRC Handelsblad van eind vorige week schrijven Adjiedj Bakas, Lans Bovenberg en Martien Kromwijk, voorzitter van de Raad van Bestuur van wooncorporatie Woonbron, dat het beste middel om de woningmarkt te ontstoppen niet het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek is, maar het verkopen van huurwoningen aan huurders.

Niet alleen zou Right to buy een oplossing zijn voor de woningmarkt. De massale verkoop van één miljoen huurwoningen aan huurders, zou samen met het tegengaan van scheefwonen, bijdragen aan de emancipatie van mensen. De schrijvers menen dat door ongeveer de helft van de corporatiewoningen te verkopen aan individuele bewoners, er een passend middensegment op de woningmarkt zou ontstaan. Hun pleidooi zou in tegenstelling tot het debat over afschaffen van de hypotheekrenteaftrek, een beter perspectief bieden dan alleen vanuit de optiek van geld, macht en dogmas op korte termijn.

De Woonbond is op zich niet tegen het recht van huurders om hun huurwoning te kopen. Maar het mag niet tegen volkshuisvestelijke doelen ingaan, zegt Woonbonddirecteur Ronald Paping. Zo moeten er genoeg betaalbare woningen overblijven. En zeker mogen niet de slechte woningen in de verkoop worden gedaan, want dat is slecht voor de woningvoorraad en slecht voor toekomstige eigenaar-bewoners. De totale uitverkoop van de helft van alle corporatiewoningen zoals de schrijvers voorstaan, is een slecht idee.

Link naar het artikel in NRC Handelsblad

Op het opinieblog van de krant woedt een discussie over het Right to buy artikel die in gang werd gezet met de volgende reactie: Laat de heren zich met hun eigen zaken bemoeien Als ik mijn huurwoning wil kopen. Reken maar dat er dan geen rekening gehouden wordt met de huur die ik inmiddels 25 jaar betaald heb. En er is sprake van achterstallig onderhoud. In mijn geval gaat het om woningcorporatie Vestia. Een rijke club. Dat achterstallige onderhoud wenst men echter niet als zodanig te zien. Mag ik dat straks als hypotheek-eigenaar betalen? Als er al een bank is die mij een hypotheek wil geven. Waarom willen deze mannen toch mensen zo graag aan een schuld helpen? Het wordt pas vermogen voor mij als ik die schuld kan afbetalen. Met onzekere arbeidsomstandigheden waag ik mij niet aan een schuld van een paar ton euro met een dubieuze waarde vanwege jawel dat achterstallige onderhoud. Daarbij komt dat het geen energiezuinige woning is. Vind je het gek: gebouwd in de jaren 80.