Provincie Groningen

Informatiepunten

Archeologische Informatiepunten

De provincie Groningen telt vijf Archeologische Informatiepunten. Archeologische Informatiepunten (AIP) zijn kleinschalige bezoekerscentra met informatie over de ontstaansgeschiedenis van het Groninger kustgebied.

Sporen langs de kust

Langs de kust van de provincie Groningen vinden we oude sporen van menselijke bewoning. Al zo'n 25 eeuwen wonen boeren, vissers en handelaars op de vruchtbare vlakten langs de Waddenzee en de Eems. Voordat dijken bescherming boden tegen de hoogste waterstand, woonde men op oeverwallen of kunstmatige heuvels, zogenaamde wierden. Opeenvolgende dijken, kolken en sluiscomplexen geven een beeld van inpolderingen, landaanwas en waterbeheer. Deze eeuwenlange menselijke bewoning heeft een gevarieerd kustlandschap opgeleverd. Allerlei sporen laten het proces van ontginning, bewoning en weer opgeven van bewoning nog goed zien.

Archeologisch Informatiepunten

In het Archeologisch Informatiepunt krijgen bezoekers informatie over het landschap en de archeologie van het Groninger kustgebied. Op de websites van de Archeologische Informatiepunten vindt u actuele informatie over de openingstijden.

* Ezinge: Museum Wierdenland, www.wierdenland.nl
* Warffum: Openlucht museum Het Hoogeland, www.hethoogeland.com
* Zeerijp: Dorpshuis 'Bij Jacobus' en Jacobuskerk, www.aipzeerijp.nl
* Appingedam: Nicolaïkerk (Mariakapel),
www.nicolaikerk-appingedam.nl

* Bad Nieuweschans: De Oude Remise, www.deouderemise.nl