Stichting Biologica


`Excursie boerderijeducatie' inspirerend voor Nederlandse organisaties

Op 21 en 22 juni heeft Biologica twintig organisaties die zich bezighouden met boerderij-educatie op sleeptouw genomen naar Engeland. Loes van Loenen, projectleider bij Biologica, organiseerde samen met IVN een excursie naar de SoilAssociation en FACE, met financiële ondersteuning van de TaskForce Multifunctionele Landbouw.

Het doel van de excursie was om zoveel mogelijk te weten komen over boerderijeducatie in Engeland. Van de opzet en de organisatie tot en met de financiering en de werving van deelnemers. De opgedane kennis zal worden gebruikt voor het verstevigen van de boerderijeducatie in Nederland. Op dit moment zijn er veel kleine, losse initiatieven in ons land en daar mag best meer lijn in komen.

Biologica wilde met de excursie aandacht vragen voor de good practices in de biologische landbouw. Biologische boeren en tuinders zijn actief als het gaat om multifunctionele landbouw en doen veel aan boerderijeducatie. Loes van Loenen onderstreept hierbij dat kinderen óók reguliere landbouwbedrijven te zien moeten krijgen in hun schooltijd. "Als je gezien hebt wat er allemaal `te koop' is in de landbouw, kun je later zelf makkelijker keuzes maken."

Onder de deelnemers waren enkele biologische en gangbare boeren die regelmatig groepen scholieren ontvangen op hun bedrijf. Verder namen o.a. LTO Noord, ZLTO, Stichting Educatief Platteland en de NME-centra deel aan de excursie.

Leren van Engelsen
Op de eerste dag vertelde de SoilAssociation over hun ervaringen, successen en knelpunten. In Engeland doen 2.200 scholen aan het landelijke programma Boerderijeducatie. Het enthousiasme is groot. De schoolkinderen gaan minimaal vier keer per jaar kijken op de boerderij.

's Middags ging het gezelschap op bezoek bij een basisschool en een middelbare school. Hier werd vooral met belangstelling gekeken naar de kantines - de problematiek die Jamie Oliver aankaartte zit nog vers in het geheugen. Aan het eind van de middag gingen de deelnemers uitvoerig met elkaar in discussie over hoe boerderijeducatie in Nederland op landelijk niveau kan worden opgezet. Dit was een nuttige eerste stap die beslist een vervolg zal krijgen.

's Avonds was er een presentatie van FACE, een organisatie die actief is in Zuid-Engeland. FACE brengt boeren bedrijven bij elkaar en stimuleert samenwerking. Rond middernacht ging het licht uit na alweer een inspirerende bijeenkomst.

Naar de boer
De volgende ochtend vertrok de groep om 7.45 uur naar een boerderij die een klas met 20 leerlingen op bezoek kreeg. Zo konden de deelnemers in praktijk zien hoe boerderijeducatie in Engeland wordt vormgegeven. De kinderen mochten de lammetjes voeren, ze kregen uitleg over soorten dieren die op en rond het bedrijf leven, over het bodemleven en waterverontreiniging.

De boer vertelde tussendoor aan de Nederlanders over zijn ervaringen: "Engelse leerlingen én leerkrachten weten bijna niks van het boerenleven. Eén leerkracht maakte een keer een opmerking over koeien die gemolken worden, terwijl hij naar een stier wees." De boer probeert het daarom eenvoudig en praktisch te maken voor zijn bezoekers. "Ik vraag leerlingen bijvoorbeeld om uit te rekenen hoeveel m2 stalruimte nodig is voor een X-aantal varkens. Dan blijft het beter hangen."

Tussen de middag werd een lunch geserveerd die was bereid met lokale ingrediënten. De boerderij was een bekend fenomeen in de weide omtrek: eigen producten worden aan diverse scholen in de regio geleverd en er komen wekelijks drie of vier schoolklassen op bezoek.

Resultaten
Al met al gaven de deelnemers aan dat zij veel hebben opgestoken van de reis. De onderlinge uitwisseling was misschien wel het meest waardevol: de organisaties zijn in twee dagen tijd aanzienlijk dichter tot elkaar gekomen. Biologica zal binnenkort samen met de deelnemers een vervolgbijeenkomst plannen.
»