Gemeente Heerenveen

Blauwalg in diverse wateren in Heerenveen

In de gemeente Heerenveen is op enkele locaties blauwalg gesignaleerd. Blauwalg kan schadelijk voor de gezondheid zijn. Bij warm weer vormt blauwalg een opvallend groengetint laagje op het water dat een onaangename geur heeft.

Op de volgende locaties is de blauwalg gesignaleerd:


- insteekhaventjes aan de Warring en it Foardek
- passantenhaven Nijehaske

- de Veenscheiding (waarschijnlijk ook richting Heeresloot/Lindegracht)


- Diepe Gat (Boeier)


- de Van Engelenvaart

Op zo goed als alle bovengenoemde plaatsen zijn/worden borden geplaatst om te attenderen op de blauwalg. Zodra de blauwalg is verdwenen, worden de borden weer weggehaald.

De gemeente en provincie houden, in samenwerking met Wetterskip Fryslân, het zwemwater nauwlettend in de gaten. Het is raadzaam zelf alert te blijven. Blauwalg zwerft als groene sliertjes of slijmerige proppen in het water. Bij warm weer vormen ze een opvallend groengetint laagje op het water dat een onaangename geur heeft.

Zwemmen bij het strandje aan het Heidemeer kan wel. De waterkwaliteit wordt frequent onderzocht en is tot nu to goed bevonden.

Wat is blauwalg

Blauwalgen of blauwwieren zijn eigenlijk bacteriën die eruit zien als wier. Als ze gaaf zijn hebben de meeste blauwalgen een blauw-groene kleur, enkele zijn rood-bruin. Blauwalgen kunnen bij warm weer in het water ontstaan. Ze komen vooral voor in zoet, stilstaand water van vijvers, maar ook in zwemplassen. Drijvend aan het wateroppervlak vormen ze een laag die op olie lijkt. Als de laag dikker wordt en de algen minder ruimte hebben, gaan ze afsterven. Blauwalg vormt dan een groenachtige, stinkende brei. Bij het afsterven produceert blauwalg toxische stoffen, die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier. Deze komen altijd via de mond het lichaam van een organisme binnen, van blootstelling via de huid is geen sprake.

Gezondheidseffecten van besmetting door blauwalgen

Vanwege de productie van giftige stoffen is blauwalg schadelijk voor de gezondheid. Gezondheidseffecten komen het meeste voor bij kleine kinderen, omdat deze tijdens het zwemmen veel water binnenkrijgen. De verschijnselen van blauwalg-besmetting worden zichtbaar twaalf uur nadat er gezwommen is. De symptomen van blauwalg-besmetting zijn nogal uiteenlopend: hoofdpijn, huiduitslag op armen of benen, maagkramp, misselijkheid, braken, diarree, koorts, een pijnlijke of rode keel, oorpijn, oogirritaties, lopende neus of gezwollen lippen. Zwemmers die de blauwalgen binnenkrijgen, kunnen maag- en darmstoornissen ondervinden. De verschijnselen houden ongeveer vijf dagen aan en verdwijnen vanzelf.

Advies omtrent blauwalgen

Er moet wel rekening mee worden gehouden, dat dezelfde verschijnselen ook door andere bacteriën veroorzaakt kunnen worden, vandaar dat altijd de huisarts geraadpleegd moet worden.

Neem vooral geen risico

Blauwalg komt met name voor in ondiep, stilstaand water. Om geen onnodige risico's te nemen adviseert de gemeente niet te zwemmen in ondiep, stilstaand water. Ga vooral niet zwemmen in water waarin:


- dode vogels drijven


- veel alg voorkomt


- het oppervlakte een olieachtige laag heeft.

Belangrijke telefoonnummers:

De zwemwatertelefoon van de provincie: (058) - 292 56 50 Via dit nummer kunt u informatie krijgen over de kwaliteit van het zwemwater op 52 officiele zwemlocaties.
GGD: (058) - 2334 334, bel bij gezondheidsklachten na het zwemmen met de GGD.

Melden van zieke watervogels en dode vissen

Als u dode of zieke watervogels en dode vissen heeft gezien, vragen wij u dit te melden bij de wijkteamleiders:


- Wijkteam Centrum/Noord: Dick van Ens: (0513) 61 77 81.


- Wijkteam Nijehaske/de Greiden: Jaap Veensma: (0513) - 61 77 82.


- Wijkteam Midden/Akkers, De Heide, Oudeschoot/Nieuweschoot: Piet Vaartjes: (0513) - 61 77 84.


- Wijkteam Nieuwe-Oudehorne/ Jubbega/Hoornsterzwaag: Siep Hofstra (0513) - 61 77 87.


- Wijkteam Oud-Aengwirden, Bontebok, De Knipe, Katlijk, Mildam, Oranjewoud: Klaas Hofstee: (0513) - 61 77 88.