Rijksvoorlichtingsdienst
Tempo-Team ondersteunt Rijk bij aanpak jeugdwerkloosheid
Uitzendorganisatie Tempo-Team gaat het Rijk en gemeenten gericht ondersteunen bij de aanpak van de hoge jeugdwerkloosheid in de 40 aandachtswijken. De uitzendorganisatie start daarvoor extra leerwerktrajecten en gaat in overleg met gemeenten en UWV Werkbedrijf over de 'sluitende aanpak'. Dat betekent dat schooluitvallers en jeugdige werklozen een opleiding of werktraject krijgen aangeboden. Dat staat in een overeenkomst die vandaag in Rotterdam is getekend door minister Eimert van Middelkoop (Wonen, Wijken en Integratie) en Kees Stroomer, directievoorzitter van Tempo-Team.
Het ministerie en Tempo-Team gaan gebruik maken van zowel hun eigen als elkaars netwerk. Het ministerie verzorgt de contacten met de gemeenten terwijl de uitzender met haar klanten structurele afspraken maakt over arbeidsplaatsen en leerwerktrajecten. Tempo-Team maakt met de gemeenten en het UWV Werkbedrijf een plan over de gewenste aanpak en het aantal jongeren dat naar werk wordt bemiddeld. Per aandachtswijk waarvoor afspraken zijn gemaakt wordt zo nodig een extra intercedent opgeleid die de jongeren begeleidt.
Het initiatief richt zich op de groepen voor wie de reguliere publieke of commerciële arbeidsbemiddeling geen soelaas biedt. In twee aandachtswijken lopen op dit moment succesvolle projecten van Tempo-Team. Zo is er in Amsterdam Slotervaart het initiatief MoMoney ("More Money') waarin jongeren tot 27 jaar die geen startkwalificatie hebben aan de slag worden geholpen. In Utrecht Kanaleneiland is er het sollicitatie- en opleidingsprogramma KrachtCatering. Cursisten die een certificaat behalen gaan dan aan de slag bij een cateraar.
In de landelijke raamovereenkomst is afgesproken dat, naast de leerwerktrajecten en de sluitende aanpak, ook in de andere aandachtswijken vergelijkbare projecten van start gaan. Voor Rotterdam tekende wethouder Dominic Schrijer (Werk, Sociale zaken en Stedelijke economie) vanmiddag een lokale intentieovereenkomst met Tempo-Team over de specifieke aanpak in de wijken in Rotterdam Charlois.
De inzet van Tempo-Team komt bovenop de inspanningen van Rijk, gemeenten en UWV om de werkloosheid in aandachtswijken aan te pakken. In de 40 wijken is de werkeloosheid vaak dubbel zo hoog. Een hoog aandeel jongeren gaat zonder een zogeheten startkwalificatie van school.