HIVOS

»

Hivos partner Yanar Mohammed is deze week in Nederland Gepost op 28/06/2010

Vrouwenrechtenactiviste Yanar Mohammed is deze week in Nederland. Als president van de Organization for Women's Right in Iraq ( OWFI) strijdt zij al jaren voor vrouwen in Irak, zij zet zich onder meer in voor Iraakse vrouwen die onterecht ter dood zijn veroordeeld en misbruikte tienermeisjes. Ook biedt OWFI hulp en onderdak in opvanghuizen aan vrouwen die wegens geweld en de dreiging van eerwraak hun huis zijn ontvlucht.
Om de rechten van vrouwen in Irak te verbeteren, zet OWFI eigen media als het Al Mousawat media centrum in. Om heikele onderwerpen als de toenemende mensenhandel (`trafficking') en geweld tegen vrouwen in Irak aan de kaak te stellen. OWFI medewerkers worden met de dood bedreigd, helemaal toen OWFI zich inzette voor rechten van lesbiennes en homo's.
Trafficking en prostitutie
Vrouwen die na de oorlog wees of weduwe zijn geworden, zijn door armoede vaak aangewezen op prostitutie. In Irak groeit de seksindustrie en het aantal vrouwen dat verhandeld en misbruikt wordt. Ook worden meisjes en vrouwen door hun familie gedwongen om op deze manier hun geld te verdienen.
Overheid ontkent probleem
Yanar en OWFI kaarten dit probleem aan en krijgen hierdoor veel kritiek in Irak. Volgens Yanar ontkent de overheid het trafficking- probleem. `In mei 2009 waren we verrast dat de overheid een campagne tegen ons begon. Op een staatszender beschuldigden ze ons twee dagen lang dat we door onze inspanningen om trafficking tegen te gaan `Iraakse vrouwen vernederden.' Ze wilden niet dat we verhalen naar buiten brachten over jonge meisjes die verkocht werden als slaven in buurlanden. Want feiten over meisjes die tot slaaf worden gemaakt, passen niet in een zogenaamd democratisch Irak. Als wij het niet hadden verteld, was dit verborgen gebleven.' Ter dood veroordeelde vrouwen
Ook zet OWFI zich in voor ter dood veroordeelde vrouwen. Begin 2009 werden elf vrouwelijke gevangenen overgebracht naar de meest zwaar bewaakte gevangenis in Bagdad. Een aantal van hen waren onder meer berecht voor misdaden begaan door hun mánnelijke familieleden. OWFI stelde media als CNN op de hoogte van de situatie van de elf vrouwen. Dit om de druk op de lokale overheid op te voeren en de wereld op de hoogte te stellen van de situatie van deze vrouwen. Ondanks de CNN-reportages werden twee vrouwen ter dood gebracht. De andere negen wachten in spanning af. Zij zijn niet de enige, tientallen vrouwen zitten vast in de gevangenis. OWFI steunt de vrouwen waar ze kan op het gebied van onder meer met gratis juridisch advies.
Eerwraak voorkomen
Door bemiddeling van OWFI worden levens gered. Yanar vertelt: `Wij zetten ons ook in om eerwraak tegen te gaan. Dat doen we door te praten met de vader én de familie. Zo kenden we een vrouw die was weggelopen met haar geliefde. Ze trouwden en kregen een baby. Haar familie nam contact met ons op. Dat betekende dat ze van plan waren haar te doden.'
Dan vervolgt Yanar: `Na een periode van contact heen en weer, besloten we een ontmoeting in ons kantoor te organiseren. De echtgenoot vroeg daar alsnog aan de vader om de hand van de dochter. Spannend, want de vader zat er gespannen bij: hij kon of zijn dochter vermoorden of feliciteren. De familie accepteerde het aanzoek en de vader feliciteerde zijn dochter. Het voorkomen van eerwraak was voor ons een nieuwe ervaring. Maar zeker iets wat we vaker gaan proberen.'
Hivos en vrouwenrechten
Hivos steunt vrouwenorganisaties die zich inzetten voor de rechten van vrouwen en deelname van vrouwen aan besluitvormingsprocessen. Dit vereist versterking van weerbaarheid, zelfstandigheid en zeggenschap van vrouwen, ook over het eigen lichaam en seksualiteit. Positieverbetering van vrouwen en deelname aan besluitvorming vormen een rode draad door alle organisaties en programma's die Hivos ondersteunt.
Meer informatie
>> De biografie van Yanar Mohammed
>> Lees hier meer over OWFI
CNN maakte reportages over de Iraakse vrouwelijke gevangenen. Dit is één van de filmpjes. Hier zijn meer reportages te bekijken.