Alzheimer Nederland



- PERSBERICHT -
Bunnik, 24 juni 2010

Betere samenwerking dementiezorgaanbieders
effectief

In regio's waar zorgaanbieders de zorg op elkaar hebben afgestemd (ketenzorg), komt de zorg voor mantelzorgers en mensen met dementie snel op gang en is het goed op de individuele behoeftes afgestemd. Dit bleek uit recent onderzoek onder 434 mantelzorgers en zorgprofessionals van Alzheimer Nederland, de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) en adviesbureau Deloitte in opdracht van het ministerie van VWS. De resultaten zijn dusdanig positief dat Alzheimer Nederland het onderzoek aangrijpt om de landelijke invoering van ketenzorg verder te stimuleren.

Het onderzoek wees uit dat de organisatie van dementiezorg in een keten van zorgaanbieders op meerdere manieren effectief is. Als eerste blijkt de toewijzing van een casemanager zeer belangrijk. Deze persoonlijke begeleider zorgt ervoor dat de zorg snel op gang komt en goed wordt afgestemd op de persoonlijke situatie van de mensen met dementie en hun mantelzorger. Ten tweede zorgt de vraaggestuurde financiering van ketenzorg voor een uitgebreid aanbod aan zorg. Als laatste zorgt de verbeterde samenwerking tussen de zorgaanbieders ervoor dat problemen eerder worden gezien en opgelost. Volgens Wendy Werkman, onderzoeker van Alzheimer Nederland, sluit ketenzorg goed aan op de behoeftes van patiënten en mantelzorgers. "Zij prijzen vooral de steun en begeleiding die ze ontvangen, de medische behandeling en de activiteiten zoals een dagopvang of ontmoetingscentrum."

Innovatie blijft nodig
Hoewel ketenzorg goed werkt voor mensen met dementie en hun familie, blijkt dat het niet alle bestaande problemen oplost. Zo wordt dementie niet eerder gediagnosticeerd, ondanks bijvoorbeeld verbeterde training van zorgverleners. Patiënten blijven namelijk onopgemerkt als ze de stap naar de huisarts te lang uitstellen. Ook is het aanbod van thuiszorg in de keten niet altijd goed afgestemd op patiënten met dementie. Dit komt door wisselingen van personeel, onregelmatige tijden en medewerkers die onervaren zijn in de omgang met dementerenden. Thuiszorg blijkt echter wel belangrijk om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Als laatste bleek ook dat een goede registratie nog niet is gerealiseerd. Hierdoor wordt informatie over de patiënt onvoldoende gedeeld, waardoor mensen vaak hetzelfde verhaal moeten vertellen.


1




Invoering
Inmiddels is ketenzorg in ongeveer 40% van de regio's in Nederland ontwikkeld. De resultaten van dit onderzoek zijn voor Alzheimer Nederland reden om zich blijvend in te zetten voor een landelijke invoering van ketenzorg. Zo voert Alzheimer Nederland in bijna iedere regio van Nederland overleg met zorgkantoren en gemeenten om ketenzorg te realiseren en te optimaliseren. Ook evalueert Alzheimer Nederland iedere twee jaar de wensen van mensen met dementie en hun naasten om de zorg voor hen nog effectiever in te vullen.

Over dementie
Dementie is een progressieve en uiteindelijk ook dodelijke ziekte waarbij de verwerking van informatie in de hersenen is verstoord. Daaraan gepaard treden (in wisselende combinaties) veranderingen op in de persoonlijkheid, de stemming en het gedrag. De belangrijkste en meest bekende oorzaak van dementie is de ziekte van Alzheimer. Nederland telt momenteel ongeveer 230.000 mensen met dementie. Het aantal mensen met dementie stijgt als gevolg van de vergrijzing van de bevolking. Volgens berekeningen van de Gezondheidsraad zal het aantal mensen met dementie de komende decennia toenemen tot 500.000 in 2050. Ieder uur krijgen vier mensen in Nederland dementie. De kans dat iemand in zijn leven dementie krijgt is 20 procent, voor vrouwen ligt dit percentage zelfs op 30 procent.

Alzheimer Nederland
Alzheimer Nederland zet zich al 25 jaar in voor mensen met dementie. Wij willen met ons werk bijdragen aan een betere kwaliteit van leven voor mensen met dementie en hun naaste omgeving. Alzheimer Nederland is zowel een fonds als een patiëntenbelangenorganisatie. Dit betekent dat wij opkomen voor de belangen van mensen met dementie en als fondsenwerver geld inzamelen. Het geld dat Alzheimer Nederland ophaalt, besteden we aan voorlichting, ondersteuning en belangenbehartiging en het subsidiëren van wetenschappelijk onderzoek.


---
Voor de pers: voor meer informatie kunt u contact opnemen met Julie Meerveld: 06
12899916

Het volledige rapport "Ketenzorg dementie vanuit cliëntperspectief" is te downloaden via www.vilans.nl/smartsite.dws?ch=def&id=138682


2