Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Datum
juni 2010
Nyama Festival Delft
podiumprogrammering zaterdag 26 & zondag 27 juni
Het Nyama festival is gratis toegankelijk en biedt fantastische muziek uit de hele wereld. Op zaterdag 26 juni speelt het festival zich af op het Doelenplein en in de Doelentuin in de historische binnenstad van Delft. Op zondag 27 juni strijkt het festival neer in het mooie Poptapark in de buurt Poptahof. Op beide dagen wordt op beide festivallocaties een Werelddorp met opgezet met prachtige tenten, voorstellingen en workshops. Het Kinderparadijs biedt clowns, schmink, springkussens, Planeet Pannenkoek en Circus Hannes. Op zaterdag is het Doelenplein de locatie voor de Wereldmarkt, de exotische festivalmarkt met kraampjes vol artikelen en lekkernijen uit heel de wereld afgewisseld met informatiestands van organisaties en instellingen die actief zijn op cultureel en maatschappelijk gebied.
Podiumprogramma zaterdag 26 juni * Doelenplein
Op deze prachtige locatie kan het publiek tussen 12:00 en 24:00 uur genieten van meer dan 20 optredens van artiesten afkomstig uit alle windstreken. Op het programma staan onder meer Yatiyana (volksmuziek uit Bolivia), Sene Percu (dans & percussie uit Senegal), Hanggai (volksmuziek uit Mongolië),Choc Quib Town (cumbia, latin & hiphop uit Colombia), Staff des Leaders (soukous uit Congo), Amsterdam Klezmerband -(Balkan & klezmeruit Nederland), BCUC (funk met een vleugje hip hop uit Zuid-Afrika), Antwerp Gipsy Ska Orkestra (ska, Balkan & gipsy uit België) en Sonora Milagrosa (volksmuziek & elektro uit Duitsland). Enkele van de hoogtepunten zijn:
Hanggai is een hartveroverende Chinees-Mongoolse muziekgroep die traditionele Mongoolse volksmuziek en keelzang vermengt met westerse rock. De groep maakt gebruik van Mongoolse instrumenten zoals de morin khuur (een tweesnarige viool) en de tobshuur (een Mongoolse luit) en daarnaast elektrische gitaren, banjo's en computer. De beroemde Mongoolse keelzang bepaalt in belangrijke mate het groepsgeluid. De groep speelde onder andere het dak eraf op de grote festivals Roskilde, Womex, Zwarte Cross en Lowlands. Hanggai: hartveroverend!
De Afro-Colombiaanse hip hop-ers van Choc Quib Town rappen over een Colombia dat niet op tv verschijnt. Strijdend tegen het vooroordeel dat er niets anders dan koffie, coke en marihuana uit dit Zuid-Amerikaanse land komt, veroveren de 'goudzoekers' van Choc Quib Town in rap tempo Europa met hun spannende mix van hip hop, traditioneel Colombiaanse ritmes van de Pacifische kust, funk en Jamaicaanse reggae.
De groep improviseert voortdurend tijdens optredens en maakt veel contact met het publiek waardoor de vonk gegarandeerd overslaat en het optreden één groot feest wordt! Choc Quib Town staat deze zomer dan ook op onder andere Glastonbury, Roskilde, Couleur Cafe, Amsterdam Roots en nu dus op het Nyama Festival!
Staff des Leaders bestaat uit tien Belgisch-Congolese jongeren die de soukous ook buiten Congo bekend willen maken. Congo wordt doorkruisd door de evenaar en hoe dichter bij de evenaar hoe broeierig het wordt. Dat geldt ook voor de Congolese dansmuziek die sinds de jaren '50 door ondere andere Franco & TPOK Jazz werd grootgmaakt. Dichter bij huis, in de Brusselse wijk Matonge, huist Staff des Leaders dat met hun vrolijke, opzwepende mix van soukous, rumba en afrobeat de afgelopen jaren een stevige live reputatie opbouwde. Enthousiasme en plezier verzekerd, zowel vóór als óp het podium.
De Amsterdam Klezmer Band speelt Joodse 'dance'... een aanstekelijke cross over van Oost-Europese, Balkan-, zigeuner- en klezmermuziek. De band slaagt erin klezmer tussen de schuifdeuren vandaan te halen en haar muziek streetcredibility mee te geven en groeide in een paar jaar tijd uit van Amsterdams straatorkest tot graag geziene gasten op grote festivals in binnen- en buitenland. De bandleden leveren allen muzikale bijdragen aan de muzikale smeltkroes. De Amsterdam Klezmer band staat garant voor een energieke en meeslepende show. Zo kan iedereen live genieten van de prachtige, gevoelige en swingende Oost-Europese muziek op de manier waarop het bedoeld is.
Het Zuid-Afrikaanse BCUC, ofwel Bantu Continua Uhuru Consciousness, komt rechtstreeks uit de straten van Soweto en brengt een eigenzinnige mix van funky roots met rockinvloeden en rap, geinspireerd door o.a. James Brown en Fela Kuti. Uniek aan BCUC is de samenkomst van schijnbare tegenstellingen: van Engels en elf Afrikaanse talen, neus fluiten en vierstemmige zang, swingende beats en rock riffs, straatcultuur en traditie. De muziek is modern en innovatief, maar toch overduidelijk Afrikaans. In april werd in Zuid-Afrika samengewerkt met de verrassing van het afgelopen festival seizoen Kyteman. Op het podium kun je een explosie van energie, passie, funk en soul verwachten én een blik op de wereld vanuit de straten van het Zuid-Afrikaanse Soweto:
'We are coming to sparkle the creative humans in the machines that Europeans have become'.
Antwerp Gipsy Ska Orkestra is een band uit Antwerpen die op unieke wijze traditionele Roma-muziek met aanstekelijke ska-ritmes mengt. De bonte mix van jonge migranten en Kosovaarse zigeuners laat je op geheel eigen wijze kennismaken met de Oost-Europese muziekcultuur. Antwerp Gipsy Ska Orkestra brengt naast eigen composities ook enkele tijdloze stukken en oude Roma volksliederen. Kortom, een optreden vol gipsy-ska, balkansound, polkapunk en andere dansbare Oost-Europese cross over-muziek door een orkset dat hard bezig is om vanuit België de Benelux, Europa en inmiddels de hele wereld te veroveren.
Sonora Milagrosa is 'het nieuwe geluid' van Berlijn. Samen met DJ Trace geven zij een energiek en broeierig optreden in club Ciccionina. Sonora Milagrosa is geïnspireerd door de traditionele ritmes uit Latijns-Amerika, het Caraïbisch gebied, de Balkan, het Midden en Verre Oosten, Afrika en India. Beïnvloed door de globalisering zorgt de groep voor een nieuwe dimensie in geluid en stijl. De combinatie van zang, bas en gitaar met door de computer gegenereerde geluiden creëert een niet te stuiten energie. Sonora Milagrosa mixt wereldwijde volksmuziek met hedendaagse elektronische muziek, zoals Drum & Bass, Breakbeat, Dub Step, Electro en Techno. DJ Trace haakt daarop in met zijn eigenzinnige (re)mix van deze stijlen en 'a lot more.'
Podiumprogramma zondag 27 juni * Poptapark
Tussen 12:00 en 18:00 uur kan men in het prachtige Poptapark genieten van meer dan 10 optredens van onder andere Liberdade & Bum Bum Brasil (capoeira & samba uit Brazilië), Trafassi (calypso uit Suriname), Maryam Akhondy & Banu (traditionele zang & dans uit Iran), Kasba (crossover uit Marokko/Nederland), Atongo Zimba (Afropop uit Ghana) en Jampara & The Batalion (reggae uit Burundi/Nederland). Een paar van de hoogtepunten zijn:
Trafassi is de bekendste Surinaams-Nederlandse feestband die een mix caribische stijlen speelt. Bekend van de hits 'Wasmasjien', 'Lollypop' en 'Punani' verbaast de band menigeen met hun strakke en swingende live set met merengue, kaseko, salsa, zouk en calypso. Traffassi voegt een tropische, Caribische dimensie aan de Nederlandse popcultuur toe: eenmaal Trafassi, altijd Tanfassi!
Maryam Akhondy is een klassiek geschoolde zangeres uit Teheran. Vanwege de moeilijke situatie voor kunstenaars in Iran verhuisde ze naar Europa; sinds enkele jaren woont zij in Duitsland. Maryam Akhondy studeerde klassieke zang aan de Academie van Beeldende Kunsten in Teheran waar zij zich specialiseerde in de 'radif', het speciale Iraanse muziek-systeem. In Iran gaat het publiekelijk optreden van zangeressen gepaard met de grootste moeilijkheden. Zo is het voor mannen verboden om naar de zang van de vrouw te luisteren. Daarom is zingen alleen mogelijk in de privé-sfeer, waar vrouwen alleen of onderelkaar zijn. Maryam Akhondy maakte het haar taak de traditionele liederen van vrouwen weer terug te brengen in het openbare leven. Haar optreden is een muzikale expeditie naar de verschillende regio's en culturen van Iran, met het oog op de eigenheid en zangcultuur van de Perzische vrouw. Deze oude volksliedjes zijn grappig, ironisch en geven een beeld van de Iraanse vrouw wanneer zij p
rivé is.
In 2009 werd Kasba uitgeroepen tot beste wereldmuziekgroep in Nederland. Kasba bestaat uit muzikanten met verschillende muzikale achtergrond, geworteld in Marokko en Nederland. Zelf omschrijft de band haar sound als raï en gnawa, doorspekt met rock en reggae. De groep speelt liederen in het Arabisch, Engels, Frans en Nederlands die gaan over allerlei verschillende onderwerpen in het leven, met het herkenbare 'Kasba Tajine' geluid zoals de band het zelf noemt. In Marokko is de groep inmiddels bekender dan in Nederland, multiculturalisme ten top!
Atongo Zimba is zanger en bespeelt de koliko/molo (twee-snarige luit kalebas). Hij is afkomstig uit Ghana en werd geboren op de savanne van Noord-Ghana in de regio Bolgatanga. Atongo zingt in Frafra, Pidgin Engels, Hausa, Twi en Georgia. Het album Savannah Breeze zorgde er in 2004 voor dat Atonga Zimba internationale erkenning kreeg. Het album 'Barefoot in the Sand' werd verkzozen tot CD van het jaar 2007 in de categorie 'wereldmuziek'. Binnenkort verschijnt zijn nieuwe CD die vergezelt gaat van een Europese tour.
In 1988 ging Jampara (afkomstig uit Burundi) voor de eerste keer naar Jamaica, waar hij samenwerkte met de legendarische reggae groep The Wailers. Met Aston 'Familyman' Barrett, de leider van de groep, maakte Jampara twee albums en vervolgens richtten zij samen The Batalion op. Het eerste optreden van The Batalion in Nederland was een dubbeloptreden met Burning Spear in Paradiso. Tegenwoordig combineert Jampara zijn liefde voor de reggae met zijn Burundi roots. The Batalion speelt in een bezetting met 10 tot 12 muzikanten. Door de inbreng van de Burundi drummers, live op het prodium, zijn de optredens niet alleen een muzikale belevenis, maar ook een unieke ervaring.
einde persbericht