Algemene Onderwijsbond

het Onderwijsblad nr 12 26 juni 2010

Utrecht, 24 juni 2010

Hierbij de belangrijkste onderwerpen uit het nieuwe nummer van Het Onderwijsblad nummer 12 van 26 juni, dat aanstaande zaterdag bij de leden van de Algemene Onderwijsbond wordt bezorgd.

Meisjes in vmbo halen lagere examencijfers
Meisjes in het vmbo halen voor centraal schriftelijke examens bij verreweg de meeste vakken lagere cijfers dan jongens. Maar in het vwo bij wiskunde-b, de moeilijkste variant, scoren zij meestal hoger. Meisjes presteren slechter op de Cito-eindtoets in groep 8. Feiten die genegeerd worden bij de bekommernis om de achterblijvende jongens. Karin Bügel, manager bij de afdeling voortgezet onderwijs van het Cito: 'Hersenhype is onzin'.

Zwak financieel beheer leidt tot oppotten en omvallen Volgens nieuw onderzoek van de Onderwijsinspectie hebben drie van de vijf besturen in het primair onderwijs met een groot vermogen geen enkele goede verklaring waarom zij miljoenen in kas hebben. Dit zwakke financiële management heeft ook een keerzijde. Als een school in de problemen komt, gaat het ook goed mis. Het aantal scholen dat vanwege acute geldproblemen aanklopt bij het ministerie is toegenomen van twee per jaar tot één per maand.

AOb legt dossier aan van weigerende schoolbesturen Basisscholen die weigeren om leraren te laten doorstromen naar hogere salarisschalen, krijgen een kort geding aan hun broek. "Voor uitstel van de doorstroom naar hogere schalen (de functiemix) is geen geldige reden te verzinnen. En voor afstel al helemaal niet." Uit de circa 150 reacties die de AOb tot nu toe via zijn website binnenkreeg over de functiemix, blijkt dat de doorstroom naar de hogere salarisschalen in het basisonderwijs niet overal gladjes verloopt. En dat terwijl er geld voor beschikbaar is.

Leonardoscholen vechten voor bestaansrecht
In Nederland rondt maar 16 procent van de hoogbegaafden een universitaire studie af. De rest haakt eerder af. Uit verveling, door gebrek aan aansluiting. Leonardoscholen willen dat voorkomen. In 2007 werd de eerste opgericht, nu zijn er al 45. Maar structurele financiering voor deze scholen ontbreekt. En dat kan niet lang meer goed gaan. De Leonardo Stichting wil een "status aparte", vergelijkbaar met die van het speciaal onderwijs.

Nieuws: Particuliere mbo's voldoen niet aan urennorm Vijf particuliere mbo-scholen zijn op de vingers getikt door de Onderwijsinspectie. Zij voldoen niet aan de wettelijk voorgeschreven norm van 850 uur.

Nieuws: Vanaf 1 augustus geen cao meer in voortgezet onderwijs Half juni is het cao-overleg in het voortgezet onderwijs stil komen te liggen. Daardoor is er vanaf 1 augustus geen cao meer in het voortgezet onderwijs. Over de loonontwikkeling kunnen de VO-raad en de bonden het niet eens worden.

Nieuws: Plattelandsschool noorden blijft kwetsbaar Ruim 13 duizend leerlingen zaten per 1 januari dit jaar op een zeer zwakke basisschool, nog eens bijna 73 duizend op een basisschool die als 'zwak' wordt bestempeld. Dat staat in het rapport "Zeer zwakke scholen in het basisonderwijs 2006-2010" van de Onderwijsinspectie.

Achtergrond: Hoe het studiehuis het loodje legde
Door vast te leggen wat kinderen moeten leren, maakt de overheid automatisch didactische keuzes. "Het studiehuis is daaraan ten onder gegaan", stelt socioloog Thérèse Carpay, die in haar proefschrift de teloorgang van deze onderwijsvernieuwing analyseerde. Het dogmatische onderscheid tussen inhoud en didactiek dat de commissie-Dijsselbloem introduceerde, is hypocriet en moet zo snel mogelijk van tafel.


Algemene Onderwijsbond