Gemeente Cromstrijen


Veteranendag 2010

(25-06-2010)

Nederland heeft een groot aantal militaire veteranen. Niet alleen de nog in leven zijnde militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of daarna in voormalig Nederlands-Indië, Korea of Nieuw-Guinea zijn ingezet, maar ook de snel groeiende groep 'jonge veteranen'. Dit zijn oud-militairen die deelnamen aan vredesmissies in internationaal verband, zoals in Libanon, Cambodja, het voormalig Joegoslavië, Irak en Afghanistan. Al deze veteranen hebben recht op erkenning en waardering.

Landelijke Veteranendag
De landelijke Veteranendag is geen herdenking. Het is geen zoveelste reünie, geen open dag en de dag is uitdrukkelijk geen wervingsactiviteit voor Defensie. De landelijke Veteranendag is een nationaal initiatief. Het is een cadeau voor alle Nederlandse veteranen. Een eerbetoon aan Nederlandse veteranen waarbij erkenning en waardering voor veteranen centraal staat. Dat straalt de Veteranendag uit.

De landelijke activiteiten vinden plaats in Den Haag en bestaan onder andere uit een manifestatie op het Malieveld, het defilé in de binnenstad, de ceremoniële medaille-uitreiking en de plechtigheid in de Ridderzaal. Het nationale evenement moet een mooie dag zijn voor zowel alle Nederlandse veteranen als voor het Nederlandse publiek. De veteranen kunnen gratis gebruik maken van het openbaar vervoer op deze dag. Zij moeten hiervoor wel een Veteranenpas aanvragen bij het Veteraneninstituut.

Laatste zaterdag in juni
Vanaf 2009 vindt de Nederlandse Veteranendag in Den Haag jaarlijks op de laatste zaterdag in juni plaats. Deze zaterdag is over het algemeen de zaterdag die het dichtst bij 29 juni ligt. Hiermee wordt recht gedaan aan het oorspronkelijke gedachtegoed om de veteranendag op de verjaardag van wijlen Prins Bernhard te houden.

Veteranen in Cromstrijen
Het Veteraneninstituut gaf ons een lijst met 46 Nederlandse veteranen die in de gemeente Cromstrijen wonen en die bij het instituut bekend zijn. Zij beklemden met nadruk dat zij niet met zekerheid kunnen zeggen dat de lijst uitputtend is. Het afgelopen jaar heeft het ministerie van Defensie een inhaalslag gemaakt met de registratie van veteranen, maar daar is zij nog steeds mee bezig. Mocht u merken dat u nog niet in het Veteranenregister staat, laat het hen dan even weten via telefoonnummer (0343) 474114 begin_of_the_skype_highlighting (0343) 474114 end_of_the_skype_highlighting.

Lokale Veteranendag
Verschillende Nederlandse gemeenten organiseren een eigen Veteranendag rondom de datum van de nationale Veteranendag. Dit vindt veelal plaats naar aanleiding van vragen uit de gemeenschap. In de gemeente Cromstrijen zijn er geen verzoeken binnengekomen. Het gemeentebestuur van de gemeente Cromstrijen vindt wel dat zij lokaal iets moeten organiseren om haar erkenning en waardering naar de veteranen uit de gemeente Cromstrijen uit te spreken. Dit vindt plaats in bescheidenheid. De grotere activiteiten kunnen de veteranen in Den Haag bijwonen.

Om de veteranen uit de gemeente Cromstrijen onze erkenning en waardering te laten blijken, laat burgemeester Giel Janssen vrijdag 25 juni 2010, de dag voor de landelijke Veteranendag, bij iedere bij de gemeente bekende veteraan een boeket bloemen met een persoonlijke brief bezorgen.