Gemeente Beek


Historie herleeft tijdens KNWU NK Wielrennen 2010

NK Wielrennen 2010 KNWU Op zaterdag 26 en zondag 27 juni 2010 vormen de Limburgse plaatsen Beek, Stein en Meerssen het decor van een van Nederlands grootste wielersport-evenementen, het KNWU NK Wielrennen op de weg 2010 voor vrouwen, beloften en eliterenners. Het wielerparcours, met een feestelijke start en finish op de Adsteeg in Beek, is dit weekend het ultieme verzamelpunt voor veel toeschouwers en wielerliefhebbers. Het deelnemersveld op zondag bestaat uit 80 beroepsrenners waaronder toppers als regerend Nederlands kampioen Koos Moerenhout (Rabobank), Kenny van Hummel (Skil) en Johnny Hoogerland (Vacansoleil).

Het belangrijkste wielerevenement van Nederland doet oude tijden herleven. De Adsteeg in Beek, met een hellingspercentage van 8% en een lengte van 700 meter, maakte in het verleden meerdere malen deel uit van het parcours voor het Nederlands Kampioenschap Wielrennen. Grote namen als Henk Lubberding ('78), Fedor den Hertog ('77) en in een nog verder verleden Evert Dolman ('68), Gerben Karstens ('66) en Jo de Roo ('65 en '64) pakten de nationale trui op de Adsteeg.

Wethouder Thijs van Es van de gemeente Beek is verheugd dat de wielerhistorie van de gemeente zich met de komst van dit nationaal kampioenschap herhaalt: "Een evenement als het KNWU NK Wielrennen is een enorme stimulans voor de gemeente Beek alsook voor Stein, Meerssen en de regio. Niet alleen in economisch opzicht, door de komst van de 35.000 verwachtte bezoekers, maar zeker ook op sociaal-maatschappelijke gebied. De organisatie van dit unieke evenement, waarbij meer dan 200 vrijwilligers van verschillende verenigingen worden ingezet, vergroot onze mogelijkheden samen te werken en samen evenementen te ontwikkelen. Bovendien profiteren deze verenigingen van de bestedingen van bezoekers, zodat ze hun clubkas kunnen spekken." Ook wethouder Eef Janissen van de gemeente Stein is enthousiast: "Het KNWU NK Wielrennen is een prachtig initiatief waar de gemeente Stein graag samen met de andere gemeenten aan meewerkt'. Wethouder Jo Dejong van de gemeente Meerssen vult daarbij aan: "Het is erg fijn dat het NK na 10 jaar weer door onze gemeente komt. Dit jaar is tevens uniek, omdat wij bij het NK voor het eerst met twee andere gemeenten samenwerken. Samen met Beek en Stein is het parcours in elkaar gezet. Het zal hoe dan ook een geslaagd en sportieve editie worden - dat de beste moge winnen!"

Tijdens het tweedaags KNWU NK Wielrennen vinden verschillende festiviteiten en nevenevenementen plaats. Op verschillende plaatsen langs het parcours zijn feestelijke locaties ingericht van waaruit het spektakel te volgen is. Bovenop de Adsteeg is een compleet VIP-dorp ingericht alwaar men, genietend van een hapje en een drankje, de wedstrijd live en met behulp van een mega groot LED scherm, kan volgen.

Op de website www.nkwielrennen2010.nl staat alle actuele informatie over de deelnemers, het parcours, het programma en het laatste nieuws.

Â