Bond van Nederlandse Architecten

Woensdag, 31 maart 2010

Een tweede leven: architectuur & hergebruik

Tijdens de Dag van de Architectuur krijgt het publiek de kans om architectuur te beleven. Talrijke gebouwen door heel Nederland die normaal gesproken niet toegankelijk zijn, zijn in het weekend van 26 en 27 juni te bezoeken.

Het thema van dit jaar - Architectuur & Hergebruik - is actueler dan ooit. In heel Nederland worden oude gebouwen opnieuw in gebruik genomen, vaak met een nieuwe functie. Veel van deze gebouwen worden tijdens de Dag van de Architectuur geopend voor het publiek.

Zo openen er in Delft verschillende voormalige universiteitsgebouwen die zijn herbestemd tot onder meer een museum en een architectenbureau. In Arnhem opent het Luxor Theater, een gebouw uit 1915 dat in 2008 volledig is gerenoveerd. In Den Haag kunnen bezoekers onder meer naar de Caballerofabriek, de Derde Ambachtsschool van architect Duiker en de Energiecentrale, die een tweede leven zijn begonnen als respectievelijk broedplaats, kantoorgebouw en cultureel centrum. In Apeldoorn staat de Dag van de Architectuur in het teken van hergebruik van binnenstedelijke panden als onderdeel van de vernieuwing van de binnenstad en openen een voormalig ROC en de Nettenfabriek de deuren. Het publiek in Amsterdam kan naar spectaculair verbouwde panden, zoals het hoofdkantoor van MTV Benelux (een voormalige timmerwerkplaats) en de silo's op het Zeeburgereiland (voormalige opslagtanks voor rioolwaterzuivering), waar een museum wordt gevestigd. In Rotterdam vormt ROTABS style center het epicentrum van de dag: een voormalige brandweerkazerne die is omgetoverd tot een warenhuis van ontwerpers en kunstenaars.

In vijftig gemeenten in Nederland vinden activiteiten plaats. Het complete programma is vanaf eind mei te vinden op www.dagvandearchitectuur.nl en verschijnt op 19 juni in een bijlage bij Trouw.

De Dag van de Architectuur vindt dit jaar voor de 24e maal plaats. Op initiatief van de Bond van Nederlandse Architecten (BNA) wordt de Dag van de Architectuur georganiseerd in samenwerking met lokale architectuurcentra, culturele instellingen, architecten en vele vrijwilligers. Samen spannen zij zich in voor een interessant aanbod van uiteenlopende activiteiten voor het grote publiek.