Ingezonden persbericht


VNG Magazine is het officiële orgaan van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten VNG Magazine, Postbus 20025, 2500 EA Den Haag

VNG Magazine nr. 16 vrijdag 25 juni 2010

Special Tropisch Nederland
Op 10 oktober krijgen Bonaire, Sint Eustatius en Saba de status van 'openbaar lichaam'. Een special over deze drie 'bijzondere gemeenten' met artikelen over de inrichting van het bestuur, de prioriteiten in het beleid, de taken van het Rijk en de relatie met de VNG.


* 'Groot gevoel voor zelfstandigheid'
Wat gaat er veranderen in de bestuurlijke praktijk van de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba? De eilandenbesturen worden duaal, net als de gemeentebesturen in Nederland. De wil is er, maar de zorgen zijn groot. Gesprekken met eilandsraadsleden. De gezaghebbers hebben een verbindende rol in het bestuur en een vertrouwensfunctie voor de burgers. Ze zijn politiek ongebonden en zorgen voor de checks-and-balances. Een rondgang langs de drie gezaghebbers. Een interview met Henk Kamp, commissaris voor de BES-eilanden. Zijn taak is de opbouw van een ambtelijk apparaat voor de uitvoering van rijkstaken.


* Drank, drugs en seksuele taboes
Verslaving, drugs en tienermoeders, dat zijn de grootste sociale problemen op de drie BES-eilanden. En Antilliaanse jongeren zijn niet alleen in Nederland een probleem. Ook op de eilanden worstelen bestuurders en professionals, achter de tropische façade van zorgeloosheid, met een groeiende jeugdproblematiek.


* Monumentaal eiland kan hulp goed gebruiken
Historisch sieraad van de Cariben, zo noemt Sint Eustatius zichzelf. Het eiland staat bol van de geschiedenis, maar heeft moeite zijn waardevolle monumenten te onderhouden. Hulp uit Nederland is meer dan welkom. Daar krijgt Nederland dan wel een belangrijk stuk geschiedenis voor terug.


* 'Cultuur is van de mensen zelf'
Chris Johnson is een van de twee gedeputeerden (vergelijkbaar met wethouders) van Saba en de onbetwiste leider van de Windward Island People's Movement. Een gesprek over de relatie met Nederland, over het stigma van corruptie en over de bijzondere positie van het kleinste eiland.


* Breda helpt Bonaire met milieubeleid
Tot voor kort had Bonaire nauwelijks een milieuprobleem. Maar daar komt snel verandering in, vooral door de groei van het toerisme. Afvalwater bedreigt de koraalriffen rond het eiland, die nu nog tot de meest ongerepte ter wereld behoren. Een project afval en milieu in samenwerking met de gemeente Breda moet daar verandering in brengen, terwijl het ministerie van VROM nieuwe wet- en regelgeving introduceert.


* Gemeenten in geweer tegen huisvestingsplicht onderwijs Amstelveen wil niet meewerken aan de vestiging van een basisschool op algemeen bijzondere grondslag. Dat heeft ze laten weten aan de Stichting Cosmicus in Rotterdam. Ook Tytsjerksteradiel heeft een verzoek om de vestiging van een nieuwe school naast zich neergelegd.


* Opheffing Antillen: Eerste Kamer nu aan zet
De Eerste Kamer buigt zich zeer binnenkort over een groot pakket wetsvoorstellen dat is ingediend in het kader van de staatkundige vernieuwing van het Koninkrijk en de opheffing van de Nederlandse Antillen.


* Stad opschalen naar stedelijke regio
Beleidsmakers moeten op een nieuwe manier nadenken over de stad. Het traditionele beeld is ingeruild voor de stedelijke regio met een grote diversiteit aan plekken, die allemaal verschillend reageren op beleid. De toekomst van de stad ligt in de regio.


* Venray int parkeerboetes in Duitsland en Polen Venray gaat nog openstaande parkeerboetes van Duitsers en Polen in hun thuisland innen. Wethouder Ike Busser (Samenwerking Venray): 'Iedere parkeerboete moet betaald worden, ook die van buitenlanders. Dat gelijkheidsbeginsel vormt ons belangrijkste motief.'


* Streep door baatbelasting voor herinrichting binnenstad De Hoge Raad heeft een streep gehaald door de baatbelasting die de gemeenten Hengelo en Breda ondernemers oplegden voor de herinrichting van de binnenstad. De uitspraak heeft grote financiële gevolgen voor gemeenten.


* Geld uit Gemeentefonds voor krimpgemeenten
Gemeenten met een sterke bevolkingsdaling krijgen vanaf volgend jaar geld voor het tegengaan van de gevolgen van krimp. Vanaf 2011 kent het Gemeentefonds een tijdelijke krimpmaatstaf, zo staat in de junicirculaire. Die geldt alleen voor gemeenten in Groningen, Limburg en Zeeland.


* VNG Nieuws Leeuwarden blikt terug op congres 'De betrokkenheid van de Friese gemeenten en bedrijven overtrof alle verwachtingen', aldus Gerrit Krol, voorzitter van de Vereniging van Friese Gemeenten. Hij blikt met anderen terug. Verder o.a. in het VNG Nieuws:

* Tijdelijke vacaturestop

* Digitaal jaarverslag

* Duizendste deelnemer ROMnetwerk

* Hulp bij doordecentralisatie onderwijshuisvesting

In de vakantieperiode verschijnt VNG Magazine driewekelijks: op 16 juli (nr. 17), 6 augustus (nr. 18) en 27 augustus (nr. 19). Daarna is de frequentie weer tweewekelijks. (Bij overname van nieuws is bronvermelding verplicht)