Raad van State


vrijdag 25 juni 2010
Zitting over de vaststelling door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het Natuurgebiedsplan Krimpenerwaard. In een natuurgebiedsplan wordt aangegeven welk natuurtype gewenst is in een bepaald gebied. Het geeft een opsomming van plant- en diersoorten, terreinkenmerken en beheervoorschriften. Particulieren en natuurbeschermingsorganisaties hebben vervolgens de mogelijkheid subsidie aan te vragen voor het verwezenlijken en het beheer van de 'natuurdoelen'. Een echtpaar in de buurt is het niet eens met de vaststelling van het natuurgebiedsplan. Zij vinden dat het plan ondemocratisch tot stand is gekomen, omdat de lokale bevolking de situatie wil laten zoals zij is. De omzetting van landbouwgrond naar natuurgrond is volgens hen niet meer gewenst en het waterbeheer zou niet volledig zijn onderzocht. Ook is volgens hen onduidelijk of het plan een meerwaarde heeft voor flora en fauna. De rechtbank in Den Haag heeft in september 2009 een eerder beroep van het echtpaar ongegrond verklaard. Tegen die uitspraak komt het echtpaar in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200908571/1)
(Deze zaak is op 22 juni jl. alsnog ingetrokken) Zitting over de nieuwe milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Weert heeft verleend aan een bedrijf voor het inzamelen, bewerken, opslaan en overslaan van oud papier. Het bedrijf is het niet eens met een aantal milieuvoorschriften dat aan de vergunning is verbonden en komt daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Een van de voorschriften bepaalt dat het bewerken van metalen, zoals het uitdeuken en buigen van metalen containers, binnen het bedrijf niet is toegestaan. Het bedrijf vindt dat kleine reparaties aan containers tot de reguliere werkzaamheden binnen het bedrijf horen. Daarbij vinden deze reparatiewerkzaamheden al vele jaren plaats, aldus het bedrijf. Het is van mening dat het onnodig wordt benadeeld, omdat nu alle werkzaamheden aan de containers moeten worden uitbesteed en dat levert een aanzienlijke kostenpost op die het bedrijf naar eigen zeggen niet kan dragen. (zaaknummer 200908684/1)
12.00 uur
van Appingedam waarbij het verzoek om zogenoemde maatwerkvoorschriften vast te stellen ten aanzien van het tankstation, is afgewezen. Het verzoek is gedaan door een inwoner van Appingedam. Hij woont op de Farsumerweg naast het tankstation van Texaco. Hij heeft bij de gemeente aangedrongen op het vaststellen van de voorschriften om lichthinder die wordt veroorzaakt door de lichtbakken van het tankstation te voorkomen of tot een aanvaardbaar niveau te beperken. Het gemeentebestuur heeft geweigerd de maatwerkvoorschriften vast te stellen, omdat door het uitzetten van een deel van de boeibordverlichting en door het beperken van de openingstijden de overlast beperkt zou zijn tot een aanvaardbaar niveau. De man is het hier niet mee eens en komt in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak. (zaaknummer 201000896/1)