Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

Jaap de Keijzer: Denk nog eens goed na om niet te splitsen

25-06-2010

Reactie van Jaap de Keijzer op uitspraak van het Gerechtshof over splitsingswet

De Nederlandse wet die energiebedrijven verplicht tot afsplitsing van hun netwerkbedrijf is in strijd met Europees recht. Het Gerechtshof s-Gravenhage heeft op dinsdag 22 juni 2010 in hoger beroep deze uitspraak gedaan in een procedure die door drie grote energieleveranciers (Essent, Delta en Eneco) tegen de Nederlandse staat was aangespannen. De energiemaatschappijen zouden op basis van de Nederlandse Elektriciteitswet en Gaswet verplicht zijn hun netwerkbedrijf af te splitsen.

Jaap de Keijzer, lid van de Raad van Bestuur van de NMA, zegt in reactie op deze uitspraak van het Gerechtshof:
Wij zijn geen partij bij de juridische procedure en het is uiteraard aan de bedrijven en hun aandeelhouders om over de splitsing te besluiten. Niettemin kan ik wel meegeven dat wij bij de reeds afgesplitste netbeheerders veel aandacht zien voor de maatschappelijke en marktfaciliterende functie van het netbeheer. En dat is van groot belang voor de consument, in de zin van betrouwbare netten en gunstige prijzen.

Goed netbeheer is een echte professie en de sector staat met de transitie naar duurzaam voor grote investeringen en maatschappelijke uitdagingen. Om die uitdagingen professioneel aan te kunnen vergt dat rust in de bedrijven en professionele focus. Beleidsmatig en politiek kan ik me de keuze voor splitsing dan ook goed voorstellen. Het maakt ons toezicht eenvoudiger.

Hoewel ik me de eerste reflex van de niet gesplitste bedrijven goed kan indenken: dan splitsen we maar niet, zou ik de bedrijven, hun raden van commissarissen en aandeelhouders willen aanraden de tijd te nemen om daar nog eens goed over na te denken. Men was al een eind op weg, en de aandeelhouders kunnen er ook voor kiezen aandelen te houden in twee aparte zusterondernemingen met ieder een eigen taak en focus. De aandeelhouders behouden daarmee flexibiliteit naar de toekomst toe, en zorgen tegelijkertijd voor rust om beide bedrijven te laten doen waar ze ieder goed in zijn. De sector en de consument is in ieder geval niet gebaat bij nog een paar jaar discussie.