NIOD


Recent verschenen: The Politics of War Trauma

Oorlogsslachtoffers worden in veel (maar zeker niet alle) Europese landen direct gezien en opgevangen als mogelijke traumapatiënten. In 1945 was het woord trauma nog onbekend en de posttraumatische stressstoornis nog niet uitgevonden. Hoe dacht men in die tijd over de mogelijke gezondheidsschade van bijvoorbeeld kampoverlevenden, ex-gevangenen en militairen? Welke groepen slachtoffers konden in de diverse landen aanspraak maken op medische en financiële zorg? In het onderzoek The Politics of War Trauma hebben historisch-sociologen Jolande Withuis (NIOD) en Annet Mooij samen met andere buitenlandse en Nederlandse onderzoekers deze vragen voor het eerst voor een groot aantal Europese landen beantwoord.

Uit The Politics of War Trauma komt naar voren dat het tempo en de mate waarin er oog was voor oorlogstrauma's per land enorm verschilde. Het waren daarnaast eerder politieke dan medische overwegingen die de totstandkoming van voorzieningen bepaalden. Nederland nam in Europa aanvankelijk een achterstandspositie in. Na de ontdekking van het oorlogstrauma in de jaren zeventig heeft zich in Nederland echter een slachtoffercultuur ontwikkeld die juist veel verder gaat dan in andere landen.

The The Politics of War Trauma is donderdag 24 juni in De Balie gepresenteerd. U kunt de lezing die Jolande Withuis ter gelegenheid hiervan verzorgde hier lezen.

Klik hier voor een preview van The Politics of War Trauma met onder andere de inleiding en de conclusie.

Jolande Withuis & Annet Mooij (ed.), The Politics of War Trauma. The aftermath of World War II in eleven European countries (Uitgeverij Aksant)

Deze studie is tot stand gekomen dankzij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.