BioMCN opent grootste 2e generatie biobrandstof fabriek ter wereld
Capaciteit ruim voldoende voor jaarlijkse Nederlandse biobrandstofverplichting
Delfzijl, 24 juni 2010 - Vandaag heeft Commissaris van de Koningin van de provincie Groningen, de heer Max van den Berg samen met Rob Voncken, CEO van BioMCN, officieel de grootste fabriek van tweede generatie biobrandstoffen ter wereld geopend. BioMCN is met haar productiecapaciteit van 250 miljoen liter nu al in staat om de gehele Nederlandse biobrandstoffen verplichting - minimaal 4% bijmenging in benzine - te vervullen.
Rob Voncken: ''In de discussies over duurzaam transport wordt vooral nog veel gesproken over oplossingen die verder in de toekomst liggen. Tweede generatie bio-methanol kan nu al een grote, duurzame bijdrage leveren aan lagere CO2 uitstoot in de transportsector." Voncken voegt toe: "Dit product is het resultaat van drie jaar passie voor een idee, een flink staaltje wetenschappelijke innovatie en een goede dosis volharding om niet langer over duurzame innovatie te praten, maar er gewoon mee aan de slag te gaan. Vandaag geeft ons een moment van trots, erkenning en vertrouwen. In ons product en de toekomst."
Bio-methanol wordt bij BioMCN middels een gepatenteerd proces gemaakt van ruwe glycerine, een duurzame biomassa die vrijkomt als reststroom bij het verwerken van plantaardige oliën en dierlijke vetten. Het product is een duurzaam alternatief voor fossiele brandstof.
De duurzaamheid van traditionele eerste generatie biobrandstoffen is de afgelopen jaren flink onder druk komen te staan vanwege vermeende nadelige effecten zoals ontbossing en concurrentie met voedsel. De nadruk in de politieke en publieke opinie is meer en meer komen te liggen op betere, meer duurzame bio-brandstoffen - ookwel tweede generatie bio-brandstoffen genoemd - die niet of veel minder aan dergelijke effecten onderhevig zijn. In vergelijking tot reguliere methanol reduceert bio-methanol CO2 emissies met 78%.
Hierdoor is bio-methanol uitermate geschikt om een belangrijke en meer langdurige rol te spelen in de transitie naar duurzame transportbrandstoffen met een lage CO2 uitstoot. Dat kan door het gebruik van bio-methanol als grondstof voor andere brandstoffen of brandstofadditieven zoals o.a. MTBE, DME of waterstof, maar ook als zelfstandige brandstof (bijv. M85).
Max van den Berg, Commissaris van de Koningin in Groningen: "Als ik een concreet voorbeeld zou zoeken van hoe je verduurzaming in de praktijk brengt dan kom ik als vanzelf bij BioMCN terecht. BioMCN is een van de parels in de provincie die laten zien dat economie en ecologie hand in hand kunnen gaan. Dat is bijzonder."
Een duurzaam product in een duurzame fabriek
Naast het duurzame karakter van bio-methanol, vormt duurzaamheid ook een belangrijke filosofie achter de bouw van de fabriek waar het product wordt gemaakt. In plaats van een volledig nieuwe fabriek te bouwen, nam BioMCN in 2006 de bestaande methanolinstallaties op het chemiepark in Delfzijl over. De toenmalige fabriek werd begin jaren '70 van de vorige eeuw gebouwd en heeft decennia lang methanol uit aardgas geproduceerd. Toen de fabriek in 2005 haar deuren moest sluiten, zagen enkele vooruitziende ondernemers hun kans schoon en besloten de fabriek nieuw leven in te blazen. Het resultaat is BioMCN: een schaalbare installatie met een even duurzaam als innovatief product.
Over BioMCN
BioMCN is de grootste producent van tweede generatie biobrandstoffen ter wereld. Het bedrijf uit Delfzijl heeft ongeveer 90 medewerkers in dienst en produceert bio-methanol van reststromen die ontstaan bij de verwerking van plantaardige oliën en dierlijke vetten. BioMCN streeft er naar om haar leidende rol en de rol van bio-methanol als duurzame energiebron de komende jaren zowel in Europa als in andere delen van de wereld verder uit te bouwen.
Meer informatie over BioMCN is te vinden op:
Noot voor redacties
Noot voor de redactie,