Informatie omtrent MedVet Task Force
24/06/2010 11:00
FOD VOLKSGEZONDHEID / SPF SANTE PUBLIQUE
Op initiatief van Minister Laurette Onkelinx werd binnen BAPCOC (Belgian Antibiotic Policy Coordination Committee, www.health.fgov.be/antibiotics) een Task Force opgericht met de bedoeling een voorstel van beleidsmaatregelen tegen de ontwikkeling en verspreiding van hoog resistente kiemen, zoals ESBL (extended-spectrum β-lactamasen)-producerende kiemen en MRSA (methicilline resistente Staphylococcus aureus), uit te werken. Deze Task Force past binnen de opdracht van BAPCOC, namelijk het in kaart brengen en bestrijden van de toenemende antibioticaresistentie in zowel de humane geneeskunde als de diergeneeskunde.
Deze Task Force vergaderde o.l.v. Prof. Dr. Herman Goossens, medisch microbioloog aan de Universiteit van Antwerpen en ondervoorzitter van BAPCOC, op 5 mei en op 18 juni 2010, en bestaat uit leden uit de academische en klinische sectoren, medewerkers van de gemeenschappen, van federale agentschappen zoals FAGG en FAVV en van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu, en vertegenwoordigers van de beleidsverantwoordelijken.
De Task Force heeft beslist een klankbordgroep op te richten om een optimale communicatie met de stakeholders te waarborgen en om te zorgen voor een zo groot mogelijke transparantie. Deze klankbordgroep zal bestaan uit stakeholders uit de humane en veterinaire sector, waaronder: DGZ (Dierengezondheidszorg Vlaanderen), ARSIA (Association Régionale de Santé et d'Identification Animales), ILVO (Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek), BEMEFA/APFACA (Belgische beroepsvereniging van mengvoederfabrikanten), CRA-W (Centre Wallon de Recherches Agronomiques), Boerenbond, FWA (Fédération Wallonne de l'Agriculture), ABS (Algemeen Boerensyndicaat), dierenartsenverenigingen VDV, IV-DB, DVK en UPV, Orde der dierenartsen, de farmaceutische industrie (pharma.be, Febelgen), de groothandelaars en groothandelaarverdelers, de beroepsverenigingen van apothekers (APB en Ophaco) en wetenschappelijke verenigingen (zoals Belgische Vereniging voor Infectiologie en Klinische Microbiologie, Belgian Infection Control Society, etc.).
Tijdens de eerste vergadering werden voordrachten gegeven door Prof. Dr. Herman Goossens (overzicht van ESBL problematiek en verslag van het Europees congres voor Medische Microbiologie en Infectieziekten - ECCMID, dat plaatsvond in Wenen van 10 tot 13 april 2010), Prof. Dr. Youri Glupczynski (epidemiologie ESBL-producerende kiemen in de humane sector in België), Davy Persoons en Annemieke Smet (epidemiologie ESBL-producerende kiemen en risicofactoren in de veterinaire sector in België), en Lionel Laurier (Geneesmiddelenwetgeving in België en de registratie van de verkoop en het gebruik van antibiotica in de diergeneeskunde).
De Task Force bereidt een beleidsdocument voor dat uit de volgende hoofdstukken zal bestaan : achtergrond, epidemiologie van ESBL-producerende bacteriën en MRSA in de humane sector in België, epidemiologie van ESBL-producerende bacteriën en MRSA in de veterinaire sector in België, geneesmiddelenwetgeving en inventarisatie van verkoop- en gebruikgegevens van antibiotica in België, inventarisatie van projecten met betrekking tot ESBL-producerende bacteriën en MRSA, risico voor de volksgezondheid, en aanbevelingen voor de overheid. Dit document zal vervolgens besproken worden met de klankbordgroep. Tenslotte zal de Task Force een symposium organiseren in januari 2011 dat voor iedereen toegankelijk zal zijn.
Contact :
Prof. Dr. Herman Goossens
0475/32.73.44
Voor eventuele hyperlinks en bijlagen:
Zie het origineel