Ingezonden persbericht


Persbericht

MBO-conferentie 24 juni 2010, Utrecht

KWALITEIT IN HET MBO ONDER DE LOEP

2 juni 2010 ­ Hoe zit het nou eigenlijk met de kwaliteit van het MBO, het middelbaar beroeps onderwijs? Zijn de klachten over gebrek aan les en stuurloze opleidingen incidenten of is er meer aan de hand? Wie heeft er een helder beeld van wat er goed gaat, en wat niet? En welke manieren zijn er om de kwaliteit van opleidingen in de gaten te houden, en als dat nodig is bij te sturen?

Dergelijke vragen komen aan de orde op de Mbo-conferentie "Laat je kwaliteit zien!" op 24 juni a.s. in Utrecht. De conferentie wordt georganiseerd door het Centrum Hoger Onderwijs Informatie (C.H.O.I) en de redactie van de Keuzegids MBO, in samenwerking met o.a. de MBO Raad en het Ministerie van Onderwijs.

In het ochtendprogramma leggen degenen die verantwoordelijk zijn voor de kwaliteit van het MBO eerst uit wat hun visie en plannen zijn om de kwaliteit van deze opleidingssector met 600.000 leerlingen te vergroten. Er zijn sprekers namens het Ministerie van Onderwijs, de MBO-instellingen en de Onderwijsinspectie. Tegelijk zorgt Ahmed Marcouch, gemeenteraadslid in Amsterdam en kandidaat-kamerlid voor de PvdA, voor een kritisch geluid.

De conferentie is bedoeld voor iedereen die praktisch betrokken is bij de onderwijskwaliteit in het MBO. Omdat dit geen onderwerp is waarbij men passief hoort te luisteren, is er veel ruimte voor eigen inbreng. Daarom zijn er in de middag twee workshopsrondes, waar de discussie over het bewaken en verbeteren van onderwijskwaliteit nog concreter gemaakt wordt.
Zo is er een presentatie over de Ombudslijn MBO, waar leerlingen sinds 1 april met hun klachten over het onderwijs terecht kunnen. Het expertisecentrum beroepsonderwijs laat zien hoe de invoering van het competentie gericht onderwijs (CGO) per instelling kritisch gevolgd kan worden. En het Groningse Alfa- college, dat onlangs forse kritiek kreeg van de inspectie, laat zien hoe het met die kritiek aan de slag ging. Nog vijf andere workshops tonen met voorbeelden hoe kwaliteitsbewaking en ­verbetering in de praktijk kan worden aangepakt. De directeur van de Leidse Instrumentmakers School gaat daarbij bijvoorbeeld in op de voordelen van kleinschaligheid en bespreekt hoe ook grote ROC's hiervan de voordelen kunnen benutten. In een slotdebat onder leiding van columnist en ombudsman Pieter Hilhorst kruisen Kamerleden, vertegenwoordigers van leerlingen, personeel en werkgevers de degens over wat het nieuwe kabinet kan doen om het MBO te versterken.

Voor de redacties,

Ingezonden persbericht