SGP


Prinsjesdag

SGP: Actieprogramma tegen antisemitisme vóór Prinsjesdag

Een krachtig offensief en een concreet actieprogramma tegen antisemitisme. Dat is wat de SGP wil. Vóór Prinsjesdag. Dat zei SGP-kamerlid Kees van der Staaij tijdens het door hem aangevraagde spoeddebat over het toenemende antisemitisme in Nederland. De SGP'er deed een paar concrete suggesties.

1. Betere rapportage. 2. Contact met de Joodse gemeenschap. 3. Lik-op-stuk bij incidenten. 4. Meer aandacht in het onderwijs. 5. Onorthodoxe 'bewijsmethoden. Van der Staaij: "Antisemitisme is een kwaad dat bestreden moet worden voor het ons overweldigt."
---

Spoeddebat antisemitisme
Kees van der Staaij
24 juni 2010

Voorzitter,
Een rabbijn die een Hitlergroet krijgt.
Joodse medeburgers die op straat worden bespuugd of belaagd Synagogen die met verf besmeurd worden.
Een sabbatsviering die afgelast wordt door de dreiging van geweld.

Dat is beschamend en onaanvaardbaar.

Je zou zeggen: wie vindt dat niet?

Maar intussen gebeurt het wel. Schelden en intimideren is soms zelfs schering en inslag. Dit zijn geen verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Nee, dit zijn afschuwelijke ervaringen in Nederland anno 2010. In Amsterdam, in Sneek, in Enschede, of waar dan ook. Ook op de elektronische snelweg: het wemelt er van de antisemitische taal.

De laatste tijd is hier weer het nodige over naar buiten gekomen. Als SGP-fractie hoorden we het pas nog tijdens een werkbezoek aan de joodse gemeenschap in Amsterdam. Daar ervaren de mensen bijna iedere dag aan den lijve hoe onveilig het is.

Indringend kwam dit onlangs naar voren in de media. We zagen een rabbijn die ons met de neus op de harde feiten drukte. Eerder was er al een verontrustend krantenartikel onder de veelzeggende titel: âAntisemitisme is meer dan een incident. Het is normaal.â

Mevrouw de Voorzitter. Antisemitisme. We mogen er niet aan wennen en we mogen er nóóit aan wennen! Het is een kwaad dat bestreden moet worden voor het ons overweldigt.
Het is schrijnend dat joodse medeburgers hun keppeltje moeten verstoppen om veilig over straat te gaan.
Het is de omgekeerde wereld als synagogen om veiligheidsredenen de deuren moeten sluiten.
Het is onacceptabel als joodse scholen in vestingen moeten veranderen om geweld buiten de deur te houden.
Nogmaals: het is niet normaal, en dat mag het ook nooit meer worden.

Voorzitter, tegen deze achtergrond pleit de SGP voor een krachtig offensief en een concreet actieprogramma tegen antisemitisme.

Mijn kernvragen aan het kabinet zijn de volgende: Hoe gaat de minister zich sterk maken voor een krachtiger bestrijding van antisemitisme, zonder het te laten verwateren in een algemeen breed beleid in het tegengaan van discriminatie.

Graag ga ik daar nog wat nader op in.

1. Allereerst de vraag: Weten we voldoende wat er aan de hand is? In mijn eerdere vragen over onder meer CIDI-rapportages, werd verbetering van de informatiepositie van de politie beloofd. Is de registratie nu wel op orde?

Een recente casus: als er kort nadat Israel negatief in het nieuws is geweest, een synagoge wordt besmeurd met verf mag dit niet als eenvoudig graffiti-incident worden beschouwd. Kunnen we daarop aan?

Graag pleit ik voor geregeld contact met de joodse gemeenschap om de trends goed in beeld te hebben en houden. Anders lopen we het risico dat als er al een lager aantal aangiftes komt, te gemakkelijk wordt geconcludeerd dat het de goede kant opgaat.
Terwijl wij in de praktijk juist ook horen, dat aangiftes soms achterwege blijven, omdat het rond maken van een aanklacht veel tijd en energie kost, maar in de praktijk meestal nergens toe leidtâ¦


2. Klopt het, zo zou ik de minister willen vragen, dat er maar weinig met succes strafrechtelijk wordt opgetreden tegen antisemitische incidenten? Zijn daar specifieke cijfers over? En zo nee, kan er alsnog voor een goede registratie worden zorg gedragen. Meten is weten! De strafrechtelijke aanpak moet herkenbare prioriteit krijgen.

Een duidelijk lik-op-stukbeleid is onmisbaar. Scheldkanonnades moeten onmiddellijk beantwoord worden met een stevige straf! De normen moeten meer dan ooit helder bevestigd worden door gezaghebbend optreden. Voor zover het probleem nu is, dat succesvolle vervolging afketst op bewijsproblemen, zou een onorthodoxe aanpak, zoals door collega Marcouch bepleit, ingezet moeten worden: de undercoveragenten, of de inzet van verborgen cameraâs. Welke mogelijkheden ziet u hiervoor ?


3. Bij een daadkrachtige aanpak hoort verder ook een stevige inzet in het voorkomen van antisemitisme.
Is nu gewaarborgd, vraag ik de ministers, dat in al het onderwijs voldoende stil wordt gestaan bij de verschrikkingen van de Holocaust? Bijzondere aandacht is ook nodig voor de voedingsbodem voor antisemitisme bij allochtone jongeren.
Is het werkelijk waar dat leraren het soms niet aandurven om de Holocaust ter sprake te brengen. Dat kan toch niet? Een jaar of zeven geleden kwam in het nieuws dat de toenemende anti-joodse houding van allochtone Amsterdamse scholieren het gemeentebestuur van Amsterdam vervulde met âbrede afschuw, verontwaardiging en verontrusting.â Is er in de achterliggende jaren nu echt wat verbeterd? Welke specifieke inzet mogen we ook in het kader van het integratiebeleid van het kabinet verwachten?

ik rond af. Ik pleit ervoor dat het kabinet, voorafgaand aan de begrotingsbehandelingen dit najaar, met een concreet actieprogramma komt om antisemitisme daadkrachtig te bestrijden.