Woonbond


24-06-2010

Amsterdamse Leidraad participatie bij wijkvernieuwing vernieuwd

Amsterdam presenteerde onlangs een vernieuwde en beknoptere versie van de Leidraad voor participatie bij wijkvernieuwing en complexgewijze aanpak. Hij moet gaan fungeren als een kookboek dat uit de kast gehaald kan worden als er stedelijk vernieuwd moet worden.

In de leidraad wordt onder participatie verstaan: deelnemen aan en een rol spelen in het besluitvormingsproces. De leidraad beschrijft de verschillende fasen in het planproces. Bij elke fase (strategie, onderzoek en visievorming, programma en ontwerp, uitvoering) zou een participatieplan vastgesteld moeten worden. Tot slot biedt de leidraad een model voor zon participatieplan. De leidraad is afgestemd op een aantal wettelijke verplichtingen tot inspraak zoals de inspraakverordening, het BBSH en de Overlegwet. Maar ook op Amsterdamse regelgeving voor ruimtelijke maatregelen en sociale plannen. De Amsterdamse leidraad kan daarmee interessante input zijn voor soortgelijke intentieverklaringen in andere gemeenten.

De eerste versie van de Amsterdamse Leidraad Participatie bij wijkvernieuwing (juli 2001) werd indertijd gemaakt in opdracht van het Amsterdamse Volkshuisvestingsoverleg (AVO), hét polderoverleg tussen de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties, de Huurdersvereniging Amsterdam (HA), de gemeente Amsterdam en haar stadsdelen. Omdat de leidraad na verloop van tijd verouderd bleek en nogal theoretisch was, kreeg een werkgroep de opdracht een update te maken.

Hans van Harten, directeur van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties, noemde het tijdens de presentatie van de vernieuwde leidraad op 22 juni een kwestie van beschaving om met zijn allen met zon leidraad te werken. Arnold Paalvast van Huurdersplatform Palladion, zei namens het platform ontstemd te zijn omdat de huurderskoepels niet betrokken zijn geweest bij de totstandkoming van de leidraad en de huurderskoepels geen rol krijgen toebedeeld in de leidraad. Ayelt de Wit van een Wijksteunpunt Wonen wees er op dat de leidraad wel wat houvast kan geven, maar het staat of valt met de input van de verhuurder of het werkt. Een corporatiemedewerkster riep tijdens een van de workshops haar collegas op met bewoners te gaan praten op het moment dat we oprecht nog niet weten wat het plan is. Geconcludeerd werd dat de leidraad vooral onder de aandacht moet worden gebracht bij directies en management van corporaties en hun uitvoerende diensten, zodat de leidraad een speerpunt wordt in de hele bedrijfsvoering.