Studenten oogsten energie uit golven
Studenten van de TU Delft presenteren op donderdag 24 juni twee ontwerpen van duurzame energietechnologie: een oogstmachine voor energie uit golven en een draagbare windturbine. De presentaties zijn onderdeel van het symposium Ontwerp/Synthese (OS) Oefening, dat jaarlijks wordt georganiseerd voor derdejaars studenten Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek. Het symposium vindt plaats van 10.00 tot 17.00 aan de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek, Kluyverweg 1, Delft.
Op het symposium presenteren eenentwintig groepen van tien derdejaarsstudenten de resultaten van de Ontwerp/Synthese Oefening waarmee ze hun bacheloropleiding Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek afsluiten. In vorige jaren kwamen studenten met ontwerpen zoals de mensaangedreven onderzeeër Wasub, de Delfly, een microvliegtuigje dat de vliegtechniek van een libelle gebruikt, en de Roboswift, een robotzwaluw met vleugels die van vorm kunnen veranderen.
Energie uit golven
71% van ons aardoppervlakte bestaat uit water, het is duidelijk dat dit een interessant gebied is om te kijken naar alternatieve manieren om energie te winnen. Een van de studententeams heeft een machine ontworpen dat met gebruik van een gyroscoop energie uit golven kan oogsten. De machine kost maximaal 20.000 euro en kan nu al gebouwd worden als demonstratiemodel.
Draagbare windturbine
Een ander team ontwierp een draagbare windturbine die 25 kilogram weegt en 330 Watt stroom levert. Doordat het een opblaasbare windturbine is en weinig weegt kan de turbine de hele wereld over reizen in een rugzak en eenvoudig worden neergezet voor het winnen van energie voor de lokale gemeenschap. De turbine heeft 'spinnende' cilindrische bladen die door middel van het topspin-effect energie opwekken.
Oefening
Alle 21 ontwerpen worden beoordeeld door een jury van experts uit binnen- en buitenland. De deelnemers moeten bewijzen dat zij in staat zijn om in teamverband, in een multidisciplinaire omgeving, een luchtvaart- of ruimtevaarttuig te ontwerpen. Daarbij dienen ze speciale aandacht te besteden aan het aspect 'duurzame ontwikkeling'. In de eerste plaats is het een oefening voor de studenten en geen wedstrijd.
Meer informatie
Het symposium wordt gehouden in het gebouw van de Faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek, Kluyverweg 1, Delft. Het programma start om 10.00 uur, de prijsuitreiking vindt plaats om 17.00 uur. Klik hier voor het programma van het symposium.
Technische Universiteit Delft
Technische Universiteit Delft