Vrije Universiteit Amsterdam
Vrije Universiteit Amsterdam Meer perspectief
3 juni 2010
Symposium: Verstaanbaarheid van Nederlanders die Engels spreken kan stukken beter
Symposium over het belang van de uitspraak van Engels in Nederland
De rol van het Engels wordt steeds groter in Nederland. Het belang van een verstaanbare Engelse uitspraak wordt echter nog onderschat. Terwijl het verschil tussen het onderhandelen over 'celery' of 'salary' toch behoorlijk is. De Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit Utrecht organiseren op 24 en 25 juni het symposium 'Uitgesproken Engels' over het belang van Engelse uitspraak en praktische oplossingen om de uitspraak te verbeteren. Er is naast het wetenschappelijke programma ook een praktijkgericht programma voor scholen (24 juni) en voor bedrijven en media (25 juni).
Gebrekkige uitspraak nadelig bij onderhandelingen
Door gebrekkige Engelse spreekvaardigheid - zo laat onderzoek van de Europese Commissie uit 2006 zien - benadeelt een kwart van de destijds onderzochte Nederlandse bedrijven zichzelf, voornamelijk tijdens onderhandelingen. Het symposiumprogramma voor bedrijven en media gaat onder andere in op typische uitspraakproblemen van Nederlanders en op de vraag hoe je taalbeleid en -training in je organisatie kunt vormgeven. Ook is er een workshop waarin deelnemers feedback krijgen op hun eigen uitspraak van het Engels.
Behoefte aan uitspraaktraining in onderwijs
Op YouTube en tv horen leerlingen allerlei soorten Engelse uitspraak, inclusief verschillende Amerikaanse, Europese en Nederlandse accenten van het Engels. Steeds meer leerlingen zijn zich hiervan bewust, en vinden het leuk om met uitspraak te experimenteren. In het onderwijs ligt doorgaans echter meer nadruk op grammatica en schrijftaal dan op uitspraak. Meer uitspraaktraining is dus nodig, maar hoe maken we dit tot een succes? Op welke leeftijd moet je ermee beginnen? Wat zijn nuttige criteria waarop je Engelse uitspraak kunt beoordelen, en hoe kun je uitspraak toetsen? Dergelijke vragen komen tijdens het symposium aan bod in het praktijkprogramma voor scholen.
"If you're so smart, why do you sound so Dutch?"
Sprekers uit de wetenschap, het onderwijs en de media leveren een bijdrage aan het symposium. Zo vertelt Joe-Eun Kim van de BBC over de manier waarop de uitspraak bij de Britse omroep wordt gereguleerd, houdt Annemieke Meijer (IVLOS, Universiteit Utrecht) een lezing met de titel "If you're so smart, why do you sound so Dutch?" en stelt Vincent van Heuven (Universiteit Leiden) de vraag "Hoe verstaanbaar is steenkoolengels"?
Aanmelden
Het symposium is toegankelijk voor alle taalgebruikers, inclusief zakelijke gebruikers en publieke instellingen, docenten, studenten en onderzoekers. Deelname kost ¤ 50 euro voor 2 dagen. Kijk voor het programma en aanmelden op de website van de Universiteit Utrecht.