Ingezonden persbericht
Dierenliefde tot in het riool
Een leven in het riool - in Nederland kunnen wij ons er niets bij voorstellen. Voor de Sri Lankaanse Wathsala is dit echter een dagelijks feit. Het bijzondere aan deze situatie is dat zij er zelf voor gekozen heeft. Niet van harte, maar uit pure betrokkenheid bij de zwerfkatten die in het open riool van haar woonplaatsje in Sri Lanka leven. Toen zij zes jaar geleden bemerkte dat de geplaagde diertjes daar hun toevlucht hebben gezocht, sprong zij letterlijk voor ze in de bres.
Stichting WereldAsielen, die enige tijd geleden door contacten in Sri Lanka op de situatie van Wathsala werd gewezen, reageerde geschokt, zo vertelt Lana Sviridova, persvoorlichter van de stichting. "Bij WereldAsielen zijn wij echt heel wat gewend, maar dit sloeg werkelijk alles. Woorden schoten tekort toen wij de uitgemergelde vrouw liefdevol de zwerfkatten zagen verzorgen, temidden van al die troep. Het geval wil namelijk dat Wathsala helemaal niets heeft en zich werkelijk iedere kruimel uit de mond spaart om de dieren maar te eten kunnen geven. Iedere dag trekt zij uit om te bedelen en wordt ze bespot, getreitert en voor gek verklaard. En toch doet ze het, dag in dag uit."
WereldAsielen kon niet anders doen dan onmiddellijk ingrijpen. Met structurele donaties wordt er voor voer en medische hulp voor Wathsala's katten gezorgd, maar ook Wathsala zelf wordt niet vergeten. Iedere dag kan zij rekenen op een simpele maaltijd. De volgende stap is om Wathsala en de katten uit het riool te krijgen door middel van een geschiktere huisvesting. Het spreekt voor zich dat een riool geen gezonde (laat staan comfortabele) leefomgeving is voor mens en dier, maar buiten dat is het er ook gevaarlijk. Bij hoog water liggen er grote watervaranen op de loer en enkele katten zijn al ten prooi gevallen aan de vleesetende dieren. Mede hierdoor accommodeert Wathsala de katten 's nachts in grote kooien, met naast iedere kooi een olielamp die de hele nacht blijft branden.
Inmiddels is er een stukje grond beschikbaar gesteld en bekijkt WereldAsielen hoe daar snel en doeltreffend een eenvoudig onderkomen kan worden gerealiseerd, zodat Wathsala en de ongeveer 65 katten het leven in het riool achter zich kunnen laten.
Bent u benieuwd naar het werk van Stichting WereldAsielen, kijk dan op www.wereldasielen.nl
Stichting WereldAsielen
Postbus 1408, 3500 BK Utrecht