Stadsdeel Amsterdam Zuidoost



Veiligheidsster voor winkelcentrum Ganzenpoort


21 juni 2010

Woensdag 23 juni om 14.00 uur reiken stadsdeelvoorzitter Marcel La Rose en Frans Visser van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) de eerste ster van het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) uit aan de winkeliers van Ganzenpoort in café Het Pleintje.

Begin 2010 ondertekenden de ondernemers, eigenaar, gemeente, politie, brandweer en het HBD een intentieverklaring voor samenwerking om de uitstraling en veiligheid van winkelcentrum Ganzenpoort te verbeteren. Op 19 en 20 februari volgde een enquête onder het winkelend publiek van Ganzenpoort. Bezoekers van het winkelcentrum werd gevraagd naar hun mening over het winkelcentrum. Met name het veiligheidsgevoel stond daarbij centraal. Daarnaast zijn ondernemers ondervraagd en is een schouw gelopen. Het HBD heeft op basis van deze onderzoeken een veiligheidsanalyse geschreven en een plan van aanpak opgesteld om de veiligheid in het winkelcentrum te verbeteren.

Resultaten enquête
Het veiligheidsgevoel onder het winkelend publiek in winkelcentrum Ganzenpoort is goed te noemen. Bijna 80% van de bezoekers voelt zich vrijwel altijd veilig in het winkelcentrum.

Bewezen succes
Marcel La Rose:"We zijn nu op zes plekken in het stadsdeel bezig met dit keurmerk en met positieve resultaten; de winkelcentra zien er beter uit en ondernemers en bezoekers voelen zich er plezieriger. De kracht zit in de samenwerking tussen de partijen, en met name tussen de winkeliers onderling. Een sterke winkeliersvereniging maakt een bloeiend winkelcentrum."

Lotte de Jong, directeur HBD: "Onderzoek van het HBD toont aan dat winkelgebieden met het KVO aanzienlijke vooruitgang boeken. Na twee jaar voelt gemiddeld 76% van de ondernemers zich altijd veilig, ten opzichte van 68% gemiddeld bij de start van een traject. Ook de overlast door vernielingen is aanzienlijk gedaald in twee jaar tijd."

Activiteiten:
Om 12.30 wordt er een lunch georganiseerd voor bewoners bij Het Pleintje. Vanaf 13.30 vinden er op en rond het plein voor Albert Heijn verschillende activiteiten plaats voor kinderen en volwassenen. Om
14.00 volgt de uitreiking van de eerste ster Keurmerk Veilig Ondernemen, gevolgd door het leggen van een stoeptegel.
---