Partij van de Arbeid
Stichting Anne Vondelingprijs

Den Haag, 3 maart 2010

Oproep aanmelding kandidaten Anne Vondelingprijs 2009

Op woensdag 23 juni as. wordt in de Noenzaal van de Eerste Kamer opnieuw de jaarlijkse Anne Vondelingprijs voor politieke journalistiek uitgereikt. Daarom nodigt de gelijknamige Stichting iedereen uit om eigen of andermans werk onder de aandacht van de jury te brengen voor de Anne Vondelingprijs 2009.

De inzendtermijn sluit 15 april 2010.

De jury Anne Vondelingprijs 2009 bestaat uit Hans Dijkstal (voorzitter), Thom de Graaf, Maria Henneman en Geert Jan Laan.

De prijs bedraagt ¤ 2.500,00. Hij wordt toegekend aan de auuteur(s) van een in het jaar 2009 gepubliceerd Nederlandstalig artikel (of reeks artikelen) waarin blijk wordt gegeven van een kritische visie op de politiek en waarin op heldere wijze politieke problemen toegankelijk worden gemaakt.

De stichting heeft de grondslag voor de prijs uitgebreid naar internet. De prijs stond tot nu toe open voor de in kranten ed. geschreven pers, maar vanaf dit jaar is deze prijs ook opengesteld voor internetjournalistiek. De jury stelt daaraan dezelfde eisen als aan de gedrukte geschreven pers. Die eisen zijn professionaliteit, onafhankelijkheid, betrouwbaarheid en deskundigheid. Omdat de Anne Vondelingprijs zich beperkt tot op zichzelf staande, afgeronde journalistieke artikelen, komen crossmediale producties en combinaties van beeld en tekst niet in aanmerking, wanneer de tekst niet een zelfstandig en afgerond geheel vormt.

De jury zal journalistiek werk beoordelen van beschrijvende, analyserende of commentariërende aard over politieke onderwerpen in de ruime zin des woords.