Google verzamelt ongevraagd Wifi-stations


GRONINGEN, 20100623 -- Bij het introduceren van nieuwe ontwikkelingen, komen ook de nodige vragen boven water. Bijvoorbeeld privacyvragen. Bij Google draait alles om gegevens verzamelen, die weer `verkocht' kunnen worden in de vorm van Google Adwords en andere gesponsorde links. Wanneer je met je Iphone of Ipad gebruik maakt van draadloos internet (zoals bij bedrijven of thuis), wordt de GPS-locatie van het apparaat opgeslagen. Ook de unieke gegevens van je router worden bewaard in een database. Ongevraagd wordt daarmee je router aan een locatie gekoppeld door Google. Dat roept de nodige privacy-vragen op.

Een database van tientallen miljoenen WIFI stations
Google heeft onlangs toegegeven dat het persoonlijke informatie heeft verzameld van internetgebruikers die gebruik maakten van een onbeveiligd wifi-netwerk. De auto's die gebruikt werden om opnames te maken voor Street View zijn ook wereldwijd ingezet om deze informatie op te pikken. Ongehoord en ongevraagd. De privacy wordt op deze manier volledig genegeerd.

De manier waarop IPad en IPhone posities bepalen
De positie bepaling gebeurt op basis van WIFI. Dit werkt als volgt: De iPad 'luistert' om zich heen en verzamelt een lijstje van alle WIFI netwerken in de buurt samen met bijhorende signaalsterkte. Deze gegevens worden naar een centrale database gestuurd, waarin wereldwijd enkele tientallen miljoenen WIFI punten staan opgeslagen. Aan de hand hiervan wordt jouw meest waarschijnlijke positie bepaald. Dus: Als je je eigen WIFI punt meeneem op vakantie zonder dit aan Google te melden, klopt de positiebepaling niet meer.

Je eigen router ongevraagd in de database van Google
Doordat de gebruiker op de bijvoorbeeld een iPhone Google Maps opent, verzamelt het apparaat aan de hand van de ingebouwde GPS zelf de coördinaten van routers en geeft deze door aan Google. Zonder dat we er erg in gehad hebben, hebben miljoenen mobiele Maps gebruikers over de hele wereld een database van WIFI punten aangelegd voor Google. Discutabel is het zeker, dat Google een database opzet met gegevens over onze eigen apparatuur, die wordt verzameld via onze eigen apparatuur.

GeertJan Kemme, directeur van internetbureau V12: "Google heeft een commercieel oogpunt, zonder ons daarvan duidelijk op de hoogte te brengen, en zonder dat de rest van de wereld direct inzage heeft in de verzamelde informatie. Het minste wat Google kan doen om de privacy van duizenden mensen te waarborgen is online de mogelijkheid te bieden om een WIFI station uit de database te halen. Tot op heden is dit nog geen optie."

V12, Online Engineers
V12 werkt met negen professionals aan projecten op internet. Van webwinkel tot content management systeem, van landingspages tot Rich Internet Applications. V12 werkt voor o.a. Ohra, Batavus, Heijmans en Route Mobiel. V12 is onderdeel van de Crossmedia Communicatiegroep te Heerenveen en werkt daardoor nauw samen met de zusterbedrijven Noordwest12 (marketing en strategie), ClickQ (online marketing) en LeadQ (online laboratorium).
Zie ook het blog van de Crossmedia Communicatiegroep voor de volledige visie van V12, Online Engineers: bit.ly/98mgj4

Internetbureau V12





Ingezonden persbericht