D66 stelt vragen over verslonzing van Park Frankendael


Onderhoud is hard nodig voor groene parel van Amsterdam Oost

AMSTERDAM, 20100623 -- D66 heeft vragen gesteld aan het Dagelijks Bestuur van stadsdeel Oost over het onderhoud aan Park Frankendael. Het in 2008 opgeknapte en grotendeels volgens Engelse landschapstijl heringerichte park, een paradepaardje van groen en recreatief Oost is zo kort na oplevering alweer aan het verslonzen, wat zonde is.

"Bij de opening zag het park er nog prachtig verzorgd uit.", aldus duo-raadslid Nico Janssen. "Gelukkig worden de grasgedeelten in het park wel goed onderhouden, zodat het nog steeds fijn recreëren is. Maar wanneer je wat beter om je heen kijkt, zie je dat op veel plaatsen in het park het onkruid aan het woekeren is en het onderhoud aan perken en struiken sterk te wensen overlaat. Bloembedden en hagen zijn soms nauwelijks nog herkenbaar doordat ze door andere planten en onkruid overwoekerd worden. En overal in het park staan ondertussen metershoge brandnetels, distels, reuzen-Berenklauw en braamstruiken. Vooral met de zomer en schoolvakanties op komst, waarbij veel kinderen van het park gebruik zullen maken, is dit problematisch. Reuzen-Berenklauw is giftig en bij aanraking van de plant kunnen allergieverschijnselen en huiduitslag optreden.".

Niet alleen het normale onderhoud aan het park schiet tekort, ook het groot onderhoud aan het park laat te wensen over. Zo moet er snel ingegrepen worden bij de Moerascypressen aan de ingang van het park aan de Kamerlingh Onneslaan. De cypressen staan met hun voeten in het water omdat de aarde van de eilandjes waarop ze stonden is weggespoeld. Hier kunnen de bomen niet tegen en ze zullen zo doodgaan. Dit moet snel hersteld worden. Ook de houten bruggen beginnen al aardig te slijten, waterlijsten moet worden uitgediept en rietkragen in toom gehouden zodat de vijvers niet verder verlanden.

D66 wil dat Park Frankendael een groen pareltje in stadsdeel Oost blijft en het park ook bij langduriger en intensiever gebruik er mooi uit blijft zien. Ze vindt daarom dat het stadsdeel het onderhoud aan het park snel op een hoger plan moet brengen.

D66 Amsterdam-Oost





Ingezonden persbericht