Ingezonden persbericht


GroenLinks blij met energiebelasting

BRUSSEL, 23 juni - Vandaag bespreekt de Europese Commissie een plan om de richtlijn over energiebelasting te herzien. In de richtlijn staan bindende minimumaccijnzen op energie zoals transportbrandstoffen, elektriciteit en warmte. GroenLinks is verheugd over de wijzigingsvoorstellen zoals het invoeren van een CO2 belasting voor de transportsector, de landbouw en huishoudens.

GroenLinks Europarlementariër Bas Eickhout:

"Dit is een welkome stap in de juiste richting. GroenLinks is altijd groot voorstander geweest van vergroening van het belastingstelsel: beprijs vervuiling en maak arbeid goedkoper. Momenteel is de belasting op kolen relatief laag, terwijl dit één van de meest vervuilende brandstoffen is. Europa wil de groenste economie van de wereld worden en dan moeten we natuurlijk wel de juiste prikkels geven. Ik steun daarom het voorstel van de Commissie om de energiebelasting te hervormen en een CO2 belasting te introduceren. Drie vliegen in één klap: we stimuleren zowel energiebesparing, CO2 reductie als de overgang naar duurzame energie."

Minder blij is Europarlementariër Eickhout met alle uitzonderingen.

"Zowel nu als in de toekomst komen bedrijven, de grootste energieverbruikers, er het beste vanaf. Terwijl het principe de vervuiler betaalt zou moeten gelden. Helaas is het nu: hoe meer energie je verbruikt, hoe minder je betaalt. Ook in Nederland ontzien we momenteel de grootverbruikers: zij worden deels vrijgesteld van energiebelasting en komen daarnaast in aanmerking voor allerlei fiscale kortingen. Hiermee ontmoedig je energiebesparing. Ik roep de Commissie op om de voorgestelde uitzonderingen voor de energie-intensieve industrie te schrappen in het uiteindelijke voorstel."